Středa, 24. dubna 2024

Řídící výbor OPŽP jednal o projektech pro čistší ovzduší a oznámil změny v plánu připravovaných výzev pro rok 2010

Řídící výbor Operačního programu Životního prostředí (OPŽP) se na svém 15. zasedání (30. 9.) zabýval XVII. výzvou v oblasti podpory zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí (PO2) a udržitelným využíváním zdrojů energie (PO3).

Řídící výbor OPŽP jednal o projektech pro čistší ovzduší a oznámil změny v plánu připravovaných výzev pro rok 2010

Dalším stěžejním jednáním řídícího výboru bylo posouzení projektů v rámci XIX. výzvy, která byla zaměřena na Prioritní osu 4 - Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží. Členové řídícího výboru také oznámili, že současný plán připravovaných výzev v rámci Operačního programu pro rok 2010 dozná určitých změn.

Ovzduší a udržitelné zdroje energie

XVII. výzva, určená projektům zaměřeným na zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí (PO2) a projektům navrhující širší využívání udržitelných zdrojů energie (PO3), byla vyhlášena 11. 2. 2010. Alokace prostředků pro prioritní osu 2 činila v tomto případě čtyři miliardy korun, pro prioritní osu 3 taktéž čtyři miliardy korun. Pro oblast podpory 3.1. (včetně kombinovaných projektů 3.1.1. s 3.2.1) 3,6 miliardy korun a konečně pro oblast podpory 3.2.2 0,4 miliardy korun.

V rámci této výzvy bylo přijato celkem 237 žádostí, z nichž bylo 172 hodnoceno a doporučeno ke schválení řídícímu výboru OPŽP. Ten projekty Státním fondem Životního prostředí ČR navržené ke schválení akceptoval a doporučil ministrovi životního prostředí k podpisu. Celkem tak byly doporučeny ke schválení projekty, jejichž celkové náklady dosáhly více než jedné a půl miliardy korun (1 578 202 047 Kč) a celková výše podpory bezmála miliardy korun (879 384 262 Kč).

Odpady a ekologické zátěže

Dalšími projekty, kterými se Řídící výbor OPŽP zabýval, byly projekty z XIX. výzvy Operačního programu Životní prostředí. Ty byly zaměřeny na zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží. Výzva byla vyhlášena 26. 03. 2010. Přijato bylo celkem 314 žádostí, řídícímu výboru bylo ke schválení však doporučeno ke schválení 246 projektů s celkovými náklady ve výši bezmála dvou a půl miliardy korun (2 494 984 916 Kč) a celkovou výší podpory dosahující dvě miliardy korun (1 839 307 580 Kč). Řídící výbor doporučil ministrovi životního prostředí všechny projekty, které Státní fond životního prostředí ČR vyhodnotil jako projekty hodné podpory. Alokace v této výzvě činila pro oblast podpory 4.1. - Zkvalitnění nakládání s odpady 1,5 miliardy korun. V případě oblasti podpory 4.2 - Odstranění starých ekologických zátěží pak 500 milionů korun.

Nový plán výzev

Členové řídícího výboru OPŽP se na svém 15. zasedání dále usnesli, že oddálí vyhlášení všech připravovaných výzev pro rok 2010. Toto rozhodnutí se však nijak nedotkne prioritní osy 2, tedy projektů na zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí. Tam budou výzvy Operačního programu Životní prostředí vyhlašovány podle stávajícího harmonogramu. Důvodem pro tento krok je podle zástupců řídícího výboru nutnost vyhodnotit stávající přínosy Operačního programu Životní prostředí s ohledem na závazky vůči Evropské komisi. Nový plán výzev bude Řídícím výborem Operačního programu Životní prostředí dle jeho zástupců zveřejněn až po jeho dalším jednání, které je plánován na 11.11.2010.

Dodatečně přehodnocené projekty

Řídící výbor dále projednával žádosti o podporu dodatečně přehodnocené, a to v rámci XI. výzvy OPŽP v oblasti podpory zkvalitnění nakládání s odpady, v rámci XIV. výzvy OPŽP, zaměřené na oblast podpory zlepšování stavu přírody a krajiny, v rámci XVI. výzvy v oblasti podpory realizace úspor energie a konečně v rámci XIII. výzvy, která byly vyhlášena pro projekty v oblasti podpory snížení znečištění vod a zlepšení jakosti pitné vody.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů