Čtvrtek, 18. dubna 2024

Návrh aktualizace Státní energetické koncepce z pohledu prevence vzniku krizových situací

Prvním regionem, v němž elektrárenská společnost ČEZ vyzkouší Smart Grids s účastí odběratelů, bude mikroregion Vrchlabí.

Návrh aktualizace Státní energetické koncepce z pohledu prevence vzniku krizových situací

ČEZ chce pro účely testování a pilotního provozu do roku 2011 osadit inteligentními měřidly 40.000 domácností.

"Tento projekt je pro nás důležitý z hlediska testování technologií a inovací, které znamenají další evoluční krok na cestě k energetice 21. století. Ověření fungování inteligentních měřidel je prvním krokem směrem k budoucímu konceptu inteligentních sítí Smart Grids," řekl Milan Špatenka, ředitel útvaru rozvoj distribuce ČEZ.

Testovací koncept takzvaných chytrých sítí, neboli Smart Grids, má vzniknout s pomocí více než 40.000 kusů inteligentních měřidel, jejichž dodavatelem se na základě výběr skupiny ČEZ stalo konsorcium Hewlett-Packard. Členy konsorcia jsou také společnosti Landis&Gyr, ZPA Smart Energy, Schrack Technik a Transtech CZ. Hodnota zakázky činí 400 milionů korun. V první fázi projektu proběhne testovací provoz technologií ve specializované laboratoři. Poté bude technologie osazována na odběrných místech ve vybraných regionech distribuční soustavy.

AREVA jde do EPR

AREVA uzavřela dohodu Early Work Agreement se společností Horizon Nuclear Power, společným podnikem firem E.ON a RWE. Předmětem smlouvy jsou specifické technické studie týkající se reaktoru EPR, který chtějí obě německé společnost postavit ve Velké Británii. V rámci této dohody se AREVA zavázala poskytnout technologii společnosti Horizon Nuclear Energy pro výstavbu dvou reaktorů EPR v jaderné elektrárně Wylfa v oblasti Isle of Anglesey ve Walesu.

Horizon Nuclear Power také uvažuje o výstavbě reaktoru EPR v jaderné elektrárně Oldbury (Gloucestershire). V Gloucesteru, kde má centrálu Horizon Nuclear Power, se AREVA rozhodla otevřít svou projekční kancelář, aby tak podpořila rozvoj počáteční spolupráce obou společností. Design reaktoru se v současné době nachází v předlicenčním procesu Generic Design Assessment ve Velké Británii, jehož ukončení je plánováno na léto 2011.

Třetina recykluje

Vysloužilá elektrozařízení odevzdává k recyklaci přibližně třetina českých domácností. V souvislosti se zpomalením ekonomického růstu přestávají lidé vyřazovat spotřebiče výměnou za novější model a ve větší míře je využívají po celou dobu jejich životnosti.

Češi nejčastěji odevzdávají k recyklaci kopírky (63 %), ledničky (60 %) a elektrické sekačky na trávu (52 %). Ukázal to průzkum veřejného mínění na téma nakládání s elektroodpadem v českých domácnostech, který pro kolektivními systémy ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN zpracovala agentura Markent.

"Z průzkumu je patrná menší ochota veřejnosti vynaložit vlastní úsilí na odevzdání spotřebiče k recyklaci. To zřejmě souvisí i s tím, že si lidé stále neuvědomují skutečné přínosy zpětného odběru pro životní prostředí," říká Alexandr Hanousek za Ekolamp. Za pět let provozu systému zpětného odběru elektrozařízení přitom došlo jen u bílé techniky, televizí, monitorů a elektrického nářadí k úspoře 60 milionů litrů ropy a 900 milionů kWh elektrické energie. Produkce nebezpečného odpadu se snížila o 300 tisíc tun. V případě lineárních a úsporných zářivek se tak do ovzduší, půdy a spodních vod nedostalo 105 kg toxické rtuti.

"V uplynulých pěti letech naše kolektivní systémy investovaly do recyklace, rozvoje sběrné sítě a informačních kampaní 1,3 miliardy korun. Je to přímá investice do životního prostředí," shrnuje Hanousek.

Turecko se připojilo k Evropě

Letos v září se Turecko připojilo k evropské rozvodné soustavě za použití technologií inteligentní sítě, vyvinutých společností GE. Toto propojení přinese nové ekonomické i energetické příležitosti. Turecká rozvodná společnost (TEIAS) bude nyní moci nakupovat i prodávat elektřinu na evropském energetickém trhu a vzájemné propojení posílí spolehlivost i dostupnost energie v celé Evropě.

Řešení pro komunikaci v rámci inteligentní sítě a ochranná zařízení vyvinutá společností GE budou monitorovat stav sítě v bodech spojení a automatizovat kontrolu výroby a zatížení v Turecku. Systém bude dále optimalizovat sdílení energie a její kvalitu, čímž zvýší spolehlivost celé soustavy a zabrání kaskádovitým výpadkům.

ČEZ opouští Rumunsko

Česká elektrárenská společnost ČEZ podepsala s rumunskými partnery dohodu, která jí umožní prodat jejích 9,1 procenta na společném podniku pro výstavbu dvou bloků rumunské jaderné elektrárny Černavoda. O rozhodnutí ČEZu odejít z projektu dostavby elektrárny informoval manažer rumunské pobočky ČEZ Adrian Borotea. Dodal, že tento krok již schválilo představenstvo společnosti.

Rumunsko v roce 2008 podepsalo s ČEZem a dalšími pěti investory dohodu o výstavbě třetího a čtvrtého bloku Černavody. Vedle ČEZu byly na stavbu a provoz reaktorů vybrány německá RWE, italský Enel, belgická Electrabel z francouzské skupiny GDF Suez, španělská Iberdrola a rumunská divize firmy ArcelorMittal. Investoři mají na společném podniku EnergoNuclear 49 %, zbytek má rumunská vláda.

Černavoda je jedinou rumunskou jadernou elektrárnou. Po spuštění nových dvou bloků kolem roku 2015 by se měl podíl jádra na výrobě elektřiny v Rumunsku vzrůst z nynějších 18 % na 35 %.

Akvizice ECS

GE učinila akvizicí společnosti SNC-Lavalin Energy Control Systems (ECS) a jejího software k řízení a správě energetických sítí významný krok ve svém úsilí o zlepšování způsobů výroby, přenosu a spotřeby elektřiny v celosvětovém měřítku. Software průběžně monitoruje a analyzuje síť, čímž pomáhá identifikovat potenciální energetické problémy ještě dříve, než se skutečně projeví - tedy zvyšuje spolehlivost. Při nevyhnutelných výpadcích (například při škodách způsobených bouřkami nebo při jiných nehodách) dokáže systém přesměrovat dodávku elektrické energie tak, aby obešla místo neplánovaného výpadku, čímž se minimalizuje počet zákazníků postižených poruchou. Kromě toho systém automaticky stanoví příčinu výpadku a vyšle pracovníky k jeho odstranění.

Řešení ECS současně zjednodušuje využití čisté obnovitelné domácí energie. V rámci zapojení inovací, jako je například předpověď počasí, dokáže systém optimalizovat soubor obnovitelných zdrojů pro výrobu elektrické energie. Předvídá totiž dostupnost energetických zdrojů na základě toho, že ví, kdy bude foukat vítr a jestli bude svítit slunce.

ECS software splňuje množství norem platných po celém světě, takže dokáže integrovat různorodé systémy od různých výrobců. Proto je každé individuální řešení účinnější. Díky tomu mohou podniky maximalizovat dobu použitelnosti a hodnotu svých stárnoucích přenosových sítí a současně modernizovat zařízení tak, aby odpovídala aktuálním požadavkům na účinnost "inteligentních" sítí.

Spotřeba plynu stagnuje

Zatímco v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla skutečná spotřeba zemního plynu v ČR o 1 %, ve druhém čtvrtletí je tento nárůst již o 31 %. V dubnu došlo k téměř 50% meziročnímu nárůstu, v květnu to bylo 34,5 % a v červnu 3,6 %. Změna dodavatele zemního plynu byla od začátku roku zaznamenána na 25.350 odběrných místech, což je o 81 % více než v minulém roce.

Spotřeba zemního plynu v ČR za rok 2009 dosáhla 8.161 mil. m3. Celková spotřeba zemního plynu v ČR začala od roku 2005 mírně klesat, za rok 2009 se spotřeba plynu snížila o 6 procent oproti roku 2008. "Na snížení spotřeby má vliv hned několik faktorů jako úspory paliva, zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů, výstavba nízko­energetických domů či zateplování," říká Oldřich Petržilka, prezident České plynárenské unie (ČPU). "Proto nás mile překvapilo, že za druhé čtvrtletí se spotřeba plynu zvýšila, a to o 31 % proti roku 2009. Nicméně celkově bude spotřeba zemního plynu v ČR víceméně stagnovat, výraznější zvýšení spotřeby očekáváme pouze v souvislosti s výstavbou paroplynových elektráren," dodává.

V současné době je v ČR připravováno asi sedm projektů plynových elektráren v různém stupni rozpracovanosti o celkovém výkonu 1.820 megawattů, což je téměř stejný výkon, jakým disponuje celá jaderná elektrárna Temelín. Už během roku 2013 se má dodávat zemní plyn do paroplynové elektrárny, kterou staví skupina ČEZ v severočeských Počeradech," dodává Petržilka.

KIA jde do POPu

Kia Motors prezentuje na světových výstavách designové studie a koncepty naznačující budoucí směr vývoje značky. V souladu s touto tradicí odhalila 30. září na pařížském autosalonu zcela nový koncept elektromobilu, nesoucí označení ´POP´. Tento tři metry dlouhý trojmístný koncept se pyšní nulovými emisemi a svým charakteristickým vzhledem vnáší styl do segmentu městských automobilů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů