Sobota, 20. dubna 2024

RWE v ČR investuje 30 miliard korun

RWE v ČR investuje 30 miliard korun

Tuto částku je připravena v České republice vynaložit energetická skupina RWE v následujících pěti letech. Na konferenci v Ostravě to řekl předseda představenstva společnosti RWE Transgas Martin Herrmann. Investovat chce firma především do rozšiřování podzemních zásobníků, výstavby plynovodu Gazela a realizace projektu paroplynové elektrárny.

Celková investice do projektů rozšíření skladovací kapacity zásobníků RWE by měla dosáhnout přibližně 7 miliard korun s tím, že skladovací kapacita virtuálního zásobníku společnosti RWE Gas Storage by se měla zvýšit zhruba o 700 miliónů metrů kubických, tedy až na celkové 3 miliardy m3. Česká republika tak bude mít v poměru k celkové roční spotřebě jednu z nejvyšších skladovacích kapacit v Evropské unii.

RWE Gas Storage získala dotaci v celkové výši 35 milionů euro v rámci Evropského programu oživení energetiky (EEPR), který vyhlásila Evropská komise v roce 2009. Dotace je určena na rozšíření PZP Třanovice a Tvrdonice.

"V současnosti na rozšíření zásobníků na jižní a severní Moravě intenzivně pracujeme. Máme za sebou geologické průzkumy a velkou část povolovacích řízení. V Třanovicích již proběhly některé zemní práce v centrálním areálu zásobníku i podzemní opravy zásobníkových sond, kterými se plyn vtláčí do zásobníku a následně z něj těží. Probíhá již také výstavba nové kompresorové haly," řekl Martin Chalupský, tiskový mluvčí skupiny RWE.

Investovat chce RWE také do výstavby plynovodu Gazela, jehož trasa spojí dvě hraniční předávací stanice - krušnohorskou Horu Svaté Kateřiny s německým Waidhausem. Českou republiku tím napojí na ruský zemní plyn, který má v budoucnu do Evropy proudit severní cestou přes plynovod Nord Stream a německý plynovod OPAL.

Další prostředky plánuje skupina vložit do budování plynovodních interkonektorů, které mají českou plynárenskou soustavu propojit s Polskem a Rakouskem. "Posílí se tím osa dodávek ze severu na jih a naopak," uvedl Martin Chalupský. Propojení mají velký význam s ohledem na plánovanou výstavbu plynovodu Nabucco, jehož předpokládaná trasa končí v rakouském Baumgartenu.

Největší investici ve výši přibližně 18 miliard korun plánuje RWE v katastru středočeského Mochova. Společně se švýcarským energetickým koncernem Alpiq tam připravuje stavbu paroplynové elektrárny o výkonu 1000 megawattů. Podle Chalupského má RWE připraveny pozemky a veškerou infrastrukturu pro stavbu elektrárny a chystá podklady pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů