Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda bude jednat o opatřeních na snižení růstu cen elektřiny

Vláda bude jednat o opatřeních na snižení růstu cen elektřiny

Vláda dnes bude jednat o opatřeních, která by v příštím roce měla snížit očekávané zdražení elektřiny kvůli podpoře fotovoltaických zdrojů. Podle premiéra Petra Nečase by opatření vlády mohla snížit zdražení elektřiny pro domácnosti na pět procent a u firem na sedm až osm procent.

Nečas upozornil, že je potřeba připravit sadu opatření. Vláda podle premiéra počítá s daní zatěžující solární elektrárny tak, aby návratnost investic do těchto zařízení činila 15 let. Chce také zvýšit poplatky za vynětí půdy, na které stojí solární elektrárny, ze zemědělského půdního fondu.

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje kompenzovat zdražení prodejem emisních povolenek. To je však podle Nečase možné až od roku 2013. Kalousek naproti tomu tvrdí, že je možné výnosy z emisních povolenek použít na kompenzaci zdražení elektřiny už příští rok, předpokladem je ale rychlé politické rozhodnutí. Příjmy z emisních povolenek v letech 2013 až 2020, které by stát mohl poskytnout na kompenzaci cen elektřiny, mají dosáhnout zhruba 90 miliard korun.

Kompenzaci zdražení elektřiny z prodeje emisních povolenek považuje za správné řešení Svaz průmyslu a dopravy ČR či Hospodářská komora. Podle nich může být avizované zdražení elektrické energie pro podniky s vysokou energetickou náročností likvidační. Na rozdíl od podnikatelů s návrhem ministra Kalouska nesouhlasí velké energetické firmy, které nyní dostávají emisní povolenky zdarma.

Energetický regulační úřad odhaduje zdražení elektřiny v příštím roce o zhruba 17 procent pro firmy a o asi 12 procent pro domácnosti. Česká fotovoltaická průmyslová asociace považuje odhad ERÚ za neodůvodněně vysoký. Chce proto na regulátora podat ústavní stížnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů