Pátek, 29. března 2024

Mýtus zeleného ostrova

Island se chlubí nejčistší energií na světě. Ta ale končí ve špinavých hliníkárnách.

Mýtus zeleného ostrova

Kdykoli Hans Benjaminsson, tiskový mluvčí elektrárenské firmy Orkuveita Reykjavíkur, slyší o reklamních akcích evropských distributorů na dodávku zelené energie, musí se pousmát.

Islandská obdoba Pražské energetiky totiž jinou než zelenou energii ani nenabízí. Ze zásuvek, kam dodává proud, teče elektřina vyráběná ze sta procent z obnovitelných zdrojů.

>>Island se může pochlubit opravdovou světovou raritou. Díky přírodním zdrojům máme nejčistší a nejlevnější mix energií na světě,>Když to trochu přeženu, stačí navrtat trubku do země a párou roztočíte nejen turbínu, ale ještě si s ní zatopíte,>špinavé>elektrošoky>Umístění hliníkárny na Islandu, kde je zásobována elektřinou z vodní elektrárny namísto proudu získaného spalováním fosilních paliv, pomůže snížit globální emise CO2,>Elektrárna nikdy nebude vydělávat a islandští daňoví poplatníci budou firmu Alcoa platit ze svého,>Island bojuje s odlivem zahraničního kapitálu a ty peníze by se hodily. Na druhou stranu je to citlivá věc, protože mnoho Islanďanů to pokládá za výprodej vlastní země cizincům,>Islandu se nedaří lákat investory z ciziny. Mimo jiné i proto, že se bojí, že politici změní názor a z dohod vycouvají,>Vyzývám vládu, aby udělala vše pro to, aby obchodu zabránila. Je to nestoudný kšeft, který přímo odporuje snaze o nový přístup k energetické politice této země,>Proč by zrovna Island měl krmit dinosaury z éry průmyslové revoluce?

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů