Sobota, 20. dubna 2024

E.ON Energy Globe Award ČR 2010: zvítězily pecky ze švestek

Začátkem října byly slavnostně vyhlášeny výsledky letošního ročníku soutěže Energy Globe Award. V sedmi kategoriích ocenila originální nápady, pomáhající šetřit energií. Kam letos putovaly bronzové glóbusy?

E.ON Energy Globe Award ČR 2010: zvítězily pecky ze švestek

Šetřeme energií pro ZemiCena Energy Globe Award odměňující energeticky úsporné projekty má ve světě už dvanáctiletou tradici. Česká republika se k soutěži, organizované v národním kole společností E.ON, připojila poprvé před rokem.

Odborná porota letos vybírala v českém kole z 276 přihlášených projektů a nominovala v každé ze sedmi kategorií vždy tři nejlepší - celkem tedy 21 projektů.

Vítězné projekty v kategoriích Země, Oheň, Voda, Vzduch a Obec čekala finanční odměna 50 000 Kč, nejlepší projekt v typicky české kategorii Kutil byl dotován finanční částkou 100 000 Kč a škola, která zvítězila v kategorii Mládež, obdržela 300 000 Kč na energeticky úsporná opatření. Všichni si také odnesli bronzový odlitek symbolu soutěže: ruku svírající žárovku - glóbus.

Vítězné projekty

Kategorie VODA

Vítězný projekt s názvem "Vodní kapky" předložila Energie AG Bohemia z Českých Budějovic. Vodárenské společnosti skupiny Energie AG financují humanitární projekt Vodní kapky tím, že z každéhoprodaného krychlového metru vody v ČR odvádějí 0.01 Kč jako dotaci projektu na obnovu a budování nových studní s pitnou vodou v Kongu.

Kategorie OHEŇ

Energie, teplo, oheň

Projekt Energetické úspory v Národním divadle předložilo sdružení ENESA, a. s., a EVČ, s. r. o., Praha. Ucelená koncepce úspor a využívání obnovitelných zdrojů energie v budovách Národního divadla v Praze (především při osvětlení a vytápění) přináší ročně milionové úspory. Teplo získává ND například pomocí tepelných čerpadel z Vltavy, elektrickou energii získává zase fotovoltaickým systémem na střeše jedné z budov.

Kategorie VZDUCH

Tady zvítězila změna organizace práce kalicích pecí u firmy Narex Bystřice, s. r. o., Bystřice u Benešova. Zavedení třísměnného provozu kalicích pecí umožnilo plné využití pecí bez energeticky ztrátových každodenních přestávek. Díky kumulaci provozu s následnou několikadenní odstávkou se tak uspoří až 80 000 korun ročně.

Kategorie ZEMĚ

Vytápění peckami ze švestek představil Zdeněk Halík (Pěstitelská pálenice Halík, Boršice u Blatnice). Zdeněk Halík provozuje pěstitelskou pálenici, která produkuje jako odpad z provozu hromady švestkových pecek. S likvidací tohoto materiáku byly problémy až do doby, kdy je autor projektu začal používat v automatickém kotli na biomasu k vytápění rodinného domu.

Kategorie OBEC

Energ.etický terč je projektem z Plzně a formální podoba jeho názvu s tečkou uprostřed symbolizuje etický přístup k energii. Projekt je zaměřen na podporu osvěty, vzdělávání a energetického manažerství v budovách plzeňských základních škol pomocí nalezení a popsání rozdílů v úrovni hospodaření s energiemi na jednotlivých školách. Hodnocení má grafickou podobu "terče" a používá deseti kritérií.

Kategorie MLÁDEŽ

představuje dlouhodobé projekty vypracované mládeží. Letos zvítězilo "Separační komando" ZŠ Kamenická v Děčíně. Žáci 8. a 9. tříd pomáhají ve všech třídách formou osvěty a praktických příkladů vysvětlovat důvody i praxi třídění odpadů, využívá se při tom soutěží, besed i ekologických her. Tzv. "separační komando" se stará o "separační hnízda" i o nakládání s odpadem a organizuje i cílený sběr tříděných odpadů.

Kategorie KUTIL

- to jsou jednotlivci s vlastními energeticky úspornými projekty. Vítězem se stala realizace Trombeho stěny na rodinném domě Tomáše Merxbauera z Netunic u Plzně. "Skleněná fasáda" domu je využívána jako zdroj energie ze slunečního záření pro vytápění díky mezeře mezi fasádou a stěnou domu, z níž je prohřátý vzduch veden do obytných místností.

Celkový vítěz

Divácké hlasování věnovalo největší sympatie "švestkovému" projektu, který seVyužít se dají i pecky pracuje s tradičním produktem jihovýchodní Moravy a Valašska. Na základě hlasování během galavečera v brněnském Boby centru tak bude projekt pana Zdeňka Halíka reprezentovat Českou republiku v celosvětovém finále soutěže a soutěžit o 100 000 eur.

Autor: Břetislav Koč

Zdroj: Časopis Alternativní energie - www.alen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů