Čtvrtek, 28. března 2024

Téměř 77 miliard z OPŽP již našlo své příjemc

Celkem 444 podepsaných projektů se týká zejména zkvalitnění ovzduší, udržitelného využívání zdrojů energie a nakládání s odpady.

Téměř 77 miliard z OPŽP již našlo své příjemc

Ministr životního prostředí schválil dalších 444 projektů, které obdrží dotaci z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) v souhrnné výši více než 3,1 miliardy korun. Společně s nimi tak bezmála pět tisíc podpořených projektů pomáhá životnímu prostředí a zkvalitňuje tím náš život.

Ministr Drobil schválil všechny projekty, které řídící výbor OPŽP doporučil. Celkem 444 podepsaných projektů se týká zejména zkvalitnění ovzduší, udržitelného využívání zdrojů energie a nakládání s odpady.

Od spuštění Operačního programu Životní prostředí bylo již podpořeno 4 952 projektů s celkovými náklady přesahujícími 117 miliard korun. Souhrnná výše dotace pro tyto projekty činí 76,6 miliard korun a je financována zejména z evropských fondů (Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj), ze státního rozpočtu a Státního fondu životního prostředí ČR.

Největší část podpory - přes 42 miliard korun - je určena pro 599 vodohospodářských projektů, zejména pro výstavbu a rekonstrukci čistíren odpadních vod, kanalizací a vodovodních sítí. Nejvíce projektů je zaměřeno na udržitelné využívání energie, především zateplení veřejných budov a škol. Celkem 1 810 projektů na zateplení obdrží dotaci téměř 13,3 miliardy korun. V prioritní ose 6 zaměřené na zlepšování stavu přírody a krajiny bylo dosud schváleno 1 501 projektů s dotací 8,7 miliardy korun.

Jihomoravský a Středočeský kraj jdou příkladem

Při srovnání jednotlivých krajů ČR byl co do počtu schválených projektů nejúspěšnější Jihomoravský kraj. Celkem 658 projektů získá dotaci přes 10,9 miliardy korun. Největší část dotací z OPŽP - celkem 10,94 miliardy - však obdrží 539 projektů ze Středočeského kraje. Naopak v hlavním městě Praha bylo schváleno jen 137 projektů s celkovou dotací 2,46 miliardy korun. Chlubit se nemůže ani Karlovarský kraj s 152 projekty podpořenými dotací necelých 2,1 miliardy korun.

Vyplaceno bylo přes 11 miliard korun

Na účty příjemců dotací bylo již připsáno 11,7 miliardy korun. Z toho největší podíl - 3,8 miliardy - připadá na projekty na zateplení budov. Příjemci získávají peníze z OPŽP průběžně a nemusí čekat až na ukončení projektu.

Seznam schválených a zamítnutých projektů

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů