Pátek, 29. března 2024

Poskytovatelé úspor energie letos pomohli v ČR ušetřit 300 mil.Kč

Poskytovatelé úspor energie letos pomohli v ČR ušetřit 300 mil.Kč

Společnosti, které se zaměřují na poskytování energeticky úsporných opatření, letos svým klientům v České republice pomohly ušetřit na energii přes 300 milionů korun. Dodávaly zejména systémy s garancí úspor ve spotřebě energie, který zavedlo například Národní divadlo v Praze. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali zástupci Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES).

"V současnosti energetické služby dosahují úspory více než 300 milionů korun ročně. Předpokládáme však, že v krátké době se tyto roční úspory ještě podstatně zvýší," uvedl místopředseda APES Jaroslav Maroušek.

Členové APES do energeticky úsporných opatření investovali podle Marouška během posledních let kolem tří miliard korun a tyto investice se každoročně zvyšují o 150 až 200 milionů. Firmy při poskytování těchto služeb zajišťují financování a zároveň garantují úspory ve spotřebě energie. Investici pak společnostem klienti splácejí z dosahovaných úspor ve spotřebě energie.

"Výhodou energetických služeb s garantovanou úsporou je to, že jednorázově vynaložené investice do úsporných opatření se postupně splatí z dosažených úspor obvykle za osm až deset let. Po tuto dobu firma energetických služeb garantuje výši dosahovaných úspor," řekl Maroušek. Podle něho by tomuto způsobu úspor měl věnovat pozornost státní sektor.

V roce 2007 například Národní divadlo v Praze investovalo kolem 30 milionů korun do rekonstrukce energetických systémů historické budovy, Nové scény, provozní budovy i budovy restaurace. Do roku 2016 by mělo na energii ušetřit 50 milionů korun. Za první dva roky uspořilo divadlo na energii čtyři miliony korun a v roce 2009 snížilo spotřebu zemního plynu na polovinu.

Nový energetický systém například zahrnuje ekonomičtější zpracování odpadní energie, využití odpadního tepla olejové hydrauliky jevištní technologie nebo zpětné získávání tepla ze vzduchotechniky, která ročně ušetří 60.000 metrů krychlových zemního plynu. Divadlo na střeše také instalovalo fotovoltaické články.

První projekty energeticky úsporných opatření se podle APES začaly rozvíjet počátkem 90. let minulého století. Jeden z prvních byl dokončen ve Fakultní nemocnici na Bulovce v Praze v roce 1995. Od té doby bylo realizováno kolem 150 dalších projektů.

APES sdružuje společnosti Enesa, Siemens, Energ, EVČ, Dalkia Česká republika, Martia, MVV Energie CZ, SEVEn, Enviros a Středisko pro úspory energie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů