Pátek, 19. dubna 2024

Snaha o úspory elektřiny vede v Číně k silnému nedostatku nafty

Snaha o úspory elektřiny vede v Číně k silnému nedostatku nafty

Snaha čínských provincií splnit na poslední chvíli plán centrální vlády na energetické úspory vyvolala ve druhé největší světové ekonomice "bezprecedentní" nedostatek nafty. Aby výrobci v situaci častého odstavování dodávek elektřiny udrželi podniky v provozu, kupují hromadně naftové generátory a nafta je v řadě oblastí vyprodána, napsala dnes agentura Nová Čína.

Čína si vytyčila cíl snížit do konce letošního roku energetickou náročnost své ekonomiky, to znamená objem energie na jednotku hrubého domácího produktu, proti roku 2005 o 20 procent. Mnohé místní vlády v plnění cíle dlouhou dobu zaostávaly, nyní však začínají k jeho dodržení podnikat drastická opatření.

"Ve snaze co nejrychleji splnit své regionální cíle přidělené ústřední vládou volí místní vlády ve zbývajících dvou měsících metodu odstavování proudu podnikům," uvedla státní agentura. Podle ní se tento způsob dosahování úspor rychle rozšířil do celé řady provincií.

Agentura konstatuje, že snahy o úspory tak ve skutečnosti vedou k opačnému výsledku, než jaký byl jejich cíl. Namísto snižování energetické náročnosti se tento ukazatel kvůli používání méně efektivních zdrojů naopak zvyšuje.

Podle Nové Číny visí tabulky s nápisem "vyprodáno" na naftových stojanech u tisíců čerpacích stanic po celé zemi. Před ostatními pumpami stojí dlouhé řady automobilů. Kvůli nedostatku nafty přerušilo provoz jen v jižní Číně přes 2000 soukromých čerpacích stanic, uvedla Čínská obchodní komora.

Dvě největší čínské rafinerské společnosti PetroChina a Sinopec minulý týden sdělily, že tento měsíc zpracovávají ropu na pohonné hmoty na plné kapacity. Sinopec podle zdroje agentury Reuters kvůli nedostatku na domácím trhu výrazně omezil vývoz nafty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů