Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rozhodnuto. Elektřina zdraží o pět procent

Poslanci včera schválili vládní "protisolární" balíček Nižší růst cen podpoří i levnější elektřina z burzy.

Rozhodnuto. Elektřina zdraží o pět procent

Elektřina příští rok zdraží méně než o vládou garantovaných 5,5 procenta. "Ještě pořád to propočítáváme, ale u domácností to v průměru nebude víc než o pět procent," řekl včera HN šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Přispějí k tomu opatření, která včera schválila Poslanecká sněmovna, sílící konkurence mezi distribučními společnostmi a nízké ceny elektřiny na energetických burzách. "Jsme přesvědčeni, že cena elektřiny pro domácnosti a malé firemní odběratele stoupne příští rok v rozmezí nula až 5,5 procenta," potvrdil HN mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Poslanci včera schválili vládní balíček opatření, která mají zabránit prudkému zdražení elektřiny kvůli dotacím na výrobu v solárních elektrárnách. Solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 s výkonem nad 30 kW tak budou od příštího roku platit srážkovou daň ve výši 26 procent. Zavádí se i darovací daň na emisní povolenky, které měly být výrobcům elektřiny v příštích letech poskytnuty zdarma. Teď budou elektrárny z jejich hodnoty odvádět státu 32 procent. Zvýší se také poplatek za vynětí pozemků pro nové solární elektrárny z půdního fondu.

Z takto získaných zhruba třinácti miliard korun chce vláda částečně hradit ekologické dotace, které se podílejí na ceně elektrické energie a příští rok výrazně vzrostou. Bez tohoto zásahu by podle odhadu vlády stoupla cena elektřiny příští rok o 11,8 procenta pro domácnosti a o 15,1 procenta pro podniky.

V této kalkulaci pracovala vláda s tím, že cena silové elektřiny, která se tvoří na trhu, příští rok klesne zhruba o osm procent. Například E.ON však už svým největším odběratelům oznámil, že jim bude schopen příští rok nabídnout silovou elektřinu za cenu až o dvacet procent nižší.

"Nabídka je určena jen našim největším zákazníkům," upozorňuje mluvčí E.ON, ale jedním dechem dodává, že levnější silovou elektřinu nabídne firma i domácnostem. To jí umožnila nová strategie nákupu. "Odráží to cenový vývoj na energetických burzách, kdy cena spadla zhruba z osmdesáti eur na polovinu," vysvětluje Vácha. Proto E.ON nakupuje více elektřiny na burze za okamžité ceny a méně spoléhá na termínované kontrakty uzavírané mimo burzu.

Slevy v řádech desítek procent pro své největší odběratele nejspíš připraví i ČEZ. U domácností to zatím není jisté. Podle obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody je však debata o konečných cenách předčasná. "Regulátor zveřejní celkové náklady na obnovitelné zdroje na konci listopadu, do té doby jsou to všechno jen dohady."

O kolik vzrostou v roce 2011 výdaje na energie

Rodinný dům

+1896 Kč

Nyní: 37 920 korun
to je 70,8 % z celkových nákladů na bydlení

Byt v os. vlastnictví

+1324 Kč

Nyní: 26 484 korun
to je 49,2 % z celkových nákladů na bydlení

Nájemní byt

+1301 Kč

Nyní: 26 016 korun
to je 35,3 % z celkových nákladů na bydlení

AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů