Úterý, 23. dubna 2024

Tepelné hospodářství v Hradci eliminovalo havárie na polovinu

Tepelné hospodářství v Hradci eliminovalo havárie na polovinu

Hradec Králové - Poruchy na teplovodech v Hradci Králové se snížily za poslední dva roky na polovinu. Vyplývá to ze statistiky závažných havárií na teplovodních potrubích a technologiích předávacích stanic v Hradci Králové za roky 2008 až 2010. Zatímco v roce 2008 Tepelné hospodářství řešilo téměř devadesát případů, letos jejich počet klesl pod čtyřicet.

Výrazným způsobem se na příznivém trendu podepsala preventivní opatření a analýzy používaných technologií. "V posledních letech jsme důkladně prováděli podrobné kontroly rozvodného systému tepla ve městě a nastartovali jsme hned několik projektů, které přispívají k modernizaci více jak dvacet let starých technologií," vyjmenovává hlavní důvody příznivé statistiky ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler.

Tepelné hospodářství provedlo v posledních letech rozsáhlé audity rozvodných sítí a eliminovalo havárie díky řadě ochranných opatření. Mezi unikátní akce se přesně před rokem zařadil pilotní projekt termovizního snímkování města. "Vyzkoušeli jsme sledování tepelných městských sítí termokamerou, které dosud nikde jinde v Evropě na tak rozsáhlém území neproběhlo. To nám pomohlo včas odhalit řadu nedostatků a zabránit haváriím na teplovodních potrubích," dodává Seidler.

Tepelné havárie patří mezi nejzávažnější problémy, které mohou obyvatele města dlouhodobě ohrozit. Projektový tým Tepelného hospodářství se snaží těmto situacím předcházet a finance z projektů na úsporu tepla jdou právě do modernizací tepelných sítí a technologií předávacích stanic.

Statistika havárií - zdroj: Tepelné hospodářství Hradec Králové

2008

2009

2010

teplovodní potrubí

13

10

9

technologie předávacích stanic

73

50

28

celkem

86

60

37

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů