Čtvrtek, 28. března 2024

Nečasův kabinet ovládl energetiku

Nečasův kabinet ovládl energetiku

Staří veteráni byli nahrazeni novými vysloužilci. Tak lze stručně charakterizovat pondělní zvolení šesti nových zástupců státu ve dvanáctičlenné dozorčí radě společnosti ČEZ.

Valná hromada firmy uvolnila ze služby například poslance ČSSD z 90. let Zdeňka Trojana či exministra životního prostředí první Topolánkovy vlády Petra Kalaše. Nahradila je exministrem zahraničí Janem Kohoutem za ČSSD, bývalým tajemníkem pro koordinaci českého předsednictví v Evropské unii, či bývalým šéfem dozorčí rady ČEZ Zdeňkem Hrubým (za TOP 09).

Na návrh ministerstva financí odešli z dozorčí rady i Miloš Kebrdle (blízký ČSSD) a Jan Demjanovič, zástupce dceřinné firmy Severočeské doly.

>>Vláda by měla mít v čele ČEZ spolehlivé lidi,<< řekl už v létě exministr průmyslu za ODS Martin Říman, tehdy čerstvý šéfporadce premiéra Petra Nečase.

Sám Říman se už v srpnu stal předsedou dozorčí rady a zůstává jím i po pondělním zasedání valné hromady. Svůj post místopředsedy si také udržel exministr Eduard Janota za TOP O9.

Ovšem i další noví členové dozorčí rady ČEZ budou spolehlivými reprezentanty vládních stran. ODS vyslala do energetiky hájit modré zájmy člena Nečasova NERV, ekonoma Lubomíra Lízala a předsedu své jihomoravské organizace Jiřího Kadrnku. Právě u něj lze spekulovat o náplasti, jíž se mu dostalo za to, že místopředsedou ODS byl v červnu zvolen jeho >>konkurent<< - předseda oblastní organizace ODS Brno-město Pavel Blažek. Navíc Kadrnka se coby Nečasův spojenec razantně stavěl proti komunálním koalicím ODS s ČSSD, leč marně.

TOP 09 bude mít v radě ČEZ kromě Janoty a Hrubého ještě poradce pro penzijní reformu na ministerstvu práce a sociálních věcí Ivo Foltýna. Ten byl v letech 1997-2008 šéfem Penzijního fondu České pojišťovny.

Za Věci veřejné pak bude usměrňovat politiku ČEZ vrchní ředitel úseku ekonomiky a evropských fondů ministerstva dopravy Lukáš Hampl. Ten je zároveň členem dozorčí rady Českých drah a sedí i ve správní radě Správy železniční dopravní cesty.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů