Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda omezí podporu biomasy, nechce další fotovoltaiku

Vláda omezí podporu biomasy, nechce další fotovoltaiku

Problém s boomem solárních elektráren by se u dalších obnovitelných zdrojů neměl opakovat. Alespoň ne u biomasy. Zajistit to má připravovaná novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, kterou připravují ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo životního prostředí. Ukončena má být například podpora spoluspalování biomasy s uhlím pro výrobu elektřiny ve velkých zdrojích.

Současná podpora spoluspalování biomasy s uhlím umožňuje elektrárnám či teplárnám prodávat svou výrobu za výhodnější cenu a navíc mají přínos z omezení škodlivých emisí.

"Zrušení podpory spoluspalování biomasy s uhlím požadujeme. Vidíme v tom jen omezené přínosy a také mezery ve způsobu kontroly," řekl na dnešní konferenci Biomasa a energetika 2010 předseda Českého sdružení pro biomasu CZ Biom Jan Habart.

Podle Habrta je ale nutné, aby platnost novely provázelo přechodné období zhruba do roku 2015, které trhu s biomasou umožní adaptaci na nové podmínky. Pokud by novela začala platit okamžitě, znamenalo by to prý kolaps trhu s biomasou. "Velká část biomasy dnes končí právě v uhelných elektrárnách pro spoluspalování," uvedl. "Konečnou podobu novely ještě neznáme a investoři kvůli tomu čekají se svými projekty," dodal Habart. V současné době prochází novela připomínkovým řízením a brzy by se jí měla zabývat vláda.

Novela také počítá s tím, že zruší podporu zdrojů, které z biomasy vyrábí pouze elektřinu. Nová pravidla budou požadovat zvyšování účinnosti výroby energie z biomasy. Podle Habarta je důležité ve střednědobém horizontu stanovit minimální účinnost, která se bude postupně zvyšovat. "Při režimu kombinované výroby elektřiny a tepla je možné dosáhnout účinnosti až 95 procent," podotkl. Při výrobě samotné elektřiny z biomasy činí podle něj účinnost kolem jedné třetiny. To znamená, že pro výrobu jedné jednotky elektřiny je zapotřebí tří jednotek biomasy.


Na dotace pěstování biomasy půjde 20 milionů

Podobný problém jako u solárních zdrojů by u biomasy podle Habarta hrozil v případě, že by novela současné podmínky podpory biomasy nezměnila. "Pak by například biomasa, která se používá v domácnostech pro výrobu tepla, na trhu ubyla a její cena by výrazně stoupla," řekl. Kvůli podpoře solárních elektráren hrozilo v příštím roce skokové zdražení elektřiny. Sněmovna již ovšem schválila novelu zákona, která podporu fotovoltaiky omezuje.

Na konferenci byly také prezentovány výkupní ceny energie z biomasy podle nového cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) pro příští rok. Podpora je rozdělena podle typu biomasy a způsobu spalování. Nejvíce podpory má směřovat k energii vyrobené z cíleně pěstované biomasy, u které výrobci mohou získat až 4580 korun za megawatthodinu.

Ministerstvo zemědělství v této souvislosti představilo svůj plán od příštího roku dotovat pěstování rychle rostoucích dřevin pro energetické využití. Pěstitelé biomasy by tak v příštím roce mohli čerpat celkem až 20 milionů korun. Habart označil záměr ministerstva zemědělství za pozitivní, ale výši dotací považuje za nízkou. Optimální by podle něj byla podpora rychle rostoucích dřevin kolem 100 milionů korun ročně, která by umožnila rozsáhlejší pěstování.

Advokát Luděk Šikola poukázal na Národní akční plán, který stanovuje pro příští roky limity pro rozvoj obnovitelných zdrojů, včetně biomasy. Plán počítá s pokrytím více než 13 procent české spotřeby energie do roku 2020 obnovitelnými zdroji, jak se ČR zavázala v rámci EU. Podle Šikoly Národní akční plán podhodnocuje potenciál biomasy a spíše směřuje k utlumení jejího využití.

V energetice se biomasou zpravidla rozumí dřevní odpad, sláma a další zemědělské zbytky. Kromě garantovaných výkupních cen stát dotuje různými programy i stavbu zařízení na spalování biomasy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů