Čtvrtek, 28. března 2024

VW začal vyrábět domácí minielektrárny

VW začal vyrábět domácí minielektrárny

Zařízení pohání dvoulitrový motor na plynový pohon, kterým VW vybavuje své vozy Touran a Caddy.

Největší evropská automobilka Volkswagen (VW), jejíž součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto, se snaží v Německu prosadit i na poli energetiky. Ve svém závodě v Salzgitteru začala tento týden se sériovou výrobou domácích tepelných elektráren, které mají kromě vyhřívání objektů dodávat také proud do sítě.

První tyto minielektrárny už fungují v Hamburku. Do konce roku jich prý bude uvedeno do provozu kolem 30 a ve větším množství přijdou na trh příští rok.

Domácí elektrárny založené na dvoulitrovém motoru na plynový pohon, kterým VW vybavuje své vozy Touran a Caddy, vyrábí automobilka výhradně pro hamburskou firmu Lichtblick. Ta je podle jejích vlastních údajů největším dodavatelem ekologického proudu v Německu. Zařízení jsou určena pro velké rodinné domy, společenství bytů či komunální zařízení, které mají roční spotřebu tepla minimálně 40 000 kilowatthodin (kWh).

Za instalaci každé jednotky zákazník zaplatí od 5000 do 8500 eur (zhruba 124 000 až 210 000 korun). Ta nadále zůstane majetkem firmy Lichtblick, která bude zajišťovat její provoz, údržbu a dodávky plynu. Smlouva se uzavírá na 10 let, přičemž vypovědět ji odběratelé mohou nejdřív po dvou letech. Za teplo uhradí cenu, která se počítá podle ceny plynu na trhu, a k tomu budou odvádět měsíční paušál za provozní náklady. Za každou kWh vyprodukované elektřiny dostanou oplátkou až 2,5 centu (62 haléřů), které se jim budou odečítat z ceny tepla. Dodavatel slibuje energetickou úsporu až 40 procent oproti běžné produkci tepla a elektřiny.

Během šesti let chce Lichtblick prodat 100 000 těchto elektráren do sklepa. Jejich společný výkon by se pak rovnal dvěma jaderným elektrárnám a při propojení by vytvořily největší virtuální plynovou elektrárnu v zemi, tvrdí Lichtblick.

Volkswagen vidí ve výrobě těchto agregátů příležitost, jak proniknout do jiného odvětví. Ročně plánuje postavit 10 000 těchto zařízení, což zajistí 160 pracovních míst.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů