Pátek, 19. dubna 2024

BP prodá za 7 miliard dolarů podíl v argentinské PAE

Ropný gigant již letos prodal majetek za 21 miliard dolarů, aby mohl odškodnit oběti havárie v Mexickém zálivu.

BP prodá za 7 miliard dolarů podíl v argentinské PAE

Britská ropná společnost BP prodá svůj 60procentní podíl v argentinské ropné a plynárenské skupině Pan American Energy (PAE) za sedm miliard dolarů (130,9 miliardy korun) společnosti Bridas, v níž vlastní polovinu čínská firma CNOOC. BP se prodejem majetku snaží zajistit dostatek peněz na úhradu škod vzniklých po letošní havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu.

Včetně nejnovější dohody již BP letos prodala nebo se dohodla na prodeji majetku v celkové hodnotě 21 miliard dolarů. BP odhaduje, že havárie v Mexickém zálivu spojená s únikem ropy do moře ji přijde na 40 miliard dolarů a do konce letošního roku bude muset prodat majetek za 25 až 30 miliard dolarů, aby mohla vyplatit odškodné.

Bridas již v současnosti vlastní v PAE, která je druhým největším těžařem ropy a plynu v Argentině, podíl 40 procent. Bridas původně vlastnila rodina argentinského magnáta Carlose Bulgheroniho. Letos v březnu však rodina prodala poloviční podíl čínské CNOOC za 3,1 miliardy dolarů.

Podíl, který BP prodává, představuje rezervy 917 milionů barelů ropného ekvivalentu a těžbu 143 000 barelů ropného ekvivalentu denně. Transakce nezahrnuje podíl PAE v bolivijské divizi.

Problémy BP začaly letos 20. dubna, kdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon a dva dny nato se potopila. Z prasklého vrtu Macondo, na který byla napojena, pak začala unikat ropa a firmě trvalo 12 týdnů, než se jí podařilo únik zastavit. Ekologická katastrofa, kterou únik způsobil, je největší v dějinách USA.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů