Pátek, 29. března 2024

Tuzemské teplárny získají o třetinu více povolenek, domácnosti ušetří

Tuzemské teplárny získají o třetinu více povolenek, domácnosti ušetří

Evropská komise přistoupila na výpočet přidělování emisních povolenek pro české teplárenství na základě spalování uhlí. Teplárny by tak v roce 2013 měly bezplatně získat o 30 procent více povolenek a výrazně ušetřit na výrobě.

"Původně komise navrhovala příděl povolenek stanovovat na základě zemního plynu, ten však většina českých tepláren zatím nevyužívá," sdělil Pavel Zámyslický z odboru změny klimatu ministerstva životního prostředí (MŽP).

"Dle interního odhadu ministerstva bude vyšší množství povolenek znamenat úsporu nákladů až 1,45 miliardy korun, což by se mělo pozitivně odrazit na účtech domácností, které tak mohou ročně ušetřit až 1000 korun," uvedl náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč.

Postupně se podle Zámyslického bude výpočet pro udělování povolenek teplárnám zpřísňovat a od roku 2018 se bude stanovovat na základě emisního faktoru zemního plynu. Současný systém umožní podle MŽP provozovatelům tepláren do roku 2018 postupnou modernizaci a přechod na nové nízkoemisní technologie.

"Změna, kterou jsme na úrovni Evropské unie prosadili, je vynikající zprávou pro několik milionů lidí, které právě teď zahřívá teplo z hnědouhelných zdrojů," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Zhruba 1,6 milionu českých domácností zásobovaných centrálním teplem z hnědého uhlí se nemusí bát skokového zdražení tepla," doplnil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Přehodnotit výpočet pro emisní povolenky přimělo komisi Česko společně se Slovenskem, Polskem, Maďarskem, Maltou, Litvou, Kyprem, Bulharskem a Rumunskem.

Podle ředitele Teplárenského sdružení Martina Hájka představuje nové opatření pro české teplárny určitou pomoc. "Zatím ale nemůžeme hodnotit jeho konkrétní dopady, protože nemáme podrobné informace," dodal Hájek.


Domácnosti mohou ročně ušetřit až tisíc korun.
Ivo Hlaváč, náměstek MŽP

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů