Pátek, 19. dubna 2024

Dopustí stát zneužití až 100 miliard korun z biomasy?

Problematika rozumného a smysluplného využívání biomasy je oproti fotovoltaice a větru o celý řád složitější...

Dopustí stát zneužití až 100 miliard korun z biomasy?

Opakování diletantských chyb politiků při regulaci a plánování energetického využívání biomasy - masivní dotace a veřejné podpory ničím jiným nejsou - může zásadně zdeformovat žádoucí a pro trvalý rozvoj nutné seriozní prostředí trhu s biomasou. V čem vidíme zásadní nebezpečí nekorektní veřejné podpory rozvoje OZE a biomasy zvláště?

1/ V diletantismu a neschopnosti mnoha zodpovědných aktivovat konstruktivní, skutečně odbornou a politiky respektovanou diskusi.

2/ V lobbismu a klientelismu, v upřednostňování zájmů štědrých spřízněných mecenášů politiků a s nimi svázaných podnikatelských klik nad prokazatelným společenským a ekologickým přínosem.

3/ V deformaci trhu s energetickou biomasou preferováním jeho jednoho minoritního segmentu - elektřiny, představujícího pouhých cca 6,6 % trhu, avšak polykajícího 100 % vyplácených podpor. A to přesto, že ze 100 % energie obsažené v biomase se v elektřině získá necelých 40 % energie. Zbylá více než polovina energetické hodnoty biomasy se ve výrobním procesu bezúčelně zmaří v chladicích systémech, a to při spotřebě další energie.

Existuje přitom alternativa, energeticky mnohem efektivnější a finančně nesrovnatelně levnější, jak splnit náš závazek na dosažení 13% podílu OZE na koncové spotřebě energie do roku 2020. Je to výroba tepelné nebo společné tepelné a elektrické energie, běžně dosahující 70% využití primární energie obsažené v biomase, špičkově pak až 85 %. Paradoxně ale právě tyto efektivní technologie jsou nelogickou podporou výroby pouhé elektřiny z biomasy bytostně ohroženy. A to proto, že největší elektrárenské kolosy mohou díky neodůvodněně vysoké garantované ceně elektřiny z biomasy platit stejně neodůvodněně vysoké ceny za energetickou biomasu.

Jsou to přitom právě výrobci tepelné a kombinované energie s vysokým stupněm využití primární energie biomasy, kteří letos vyprodukují (zdroj NAP ČR) 69 200 TJ užitečné energie z biomasy bez jakýchkoliv provozních podpor nebo zvýhodněných cen. Proti tomu producenti elektřiny vyprodukují pouhých 4600 TJ energie při podpoře cca 2 miliard korun.

Pokud jde o výhled do roku 2020, pak tentýž zdroj předpokládá nárůst výroby tepelné energie o 25 265 TJ při nulové podpoře její produkce a nárůst výroby elektřiny o 6660 TJ při podpoře cca 30 miliard korun! Pokud by se tato nesmyslná podpora uskutečnila, pak za 20 let platnosti garantovaných cen nízkoúčinné elektřiny z biomasy by se částka neodůvodněných podpor vyšplhala až ke 100 miliardám korun!!!

To už není jenom diletantismus, to už zavání trestuhodností!

Zdeněk Valečko, ředitel OS Společnost 21 a člen předsednictva CZ Biom

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů