Čtvrtek, 18. dubna 2024

Energie je kolem nás dost

Energie je kolem nás dost

Zatímco jedni stále mluví o vyčerpání klasických energetických zdrojů a druzí se rozčilují nad nemravným podnikáním se zdroji alternativními (aniž by vzali na vědomí, že nejde o vinu těchto zdrojů, ale o lidské selhání tradičně nemravných politiků), jen málokdo si všímá, že energie je ve skutečnosti dost.

Nachází se všude kolem nás a dokonce i případ fotovoltaických elektráren ukazuje, jak snadné je na ni dosáhnout, když se opravdu chce. Problém je jen a jen v tom, že my takovou energii neumíme efektivně a navíc levně skladovat. Neumíme, nebo spíš nechceme?

Je totiž zvláštní, jak málo úsilí se tomuto problému věnuje. Ne, že by vědci a konstruktéři o nové akumulátory neusilovali, ale většinou nezapomenou zdůraznit, že jde hlavně o řešení pro mobily, notebooky a snad ještě tak pro elektromobily nebo vojenské využití.

A to i navzdory tomu, že náklady na rozvod energií se odhadují na třetinu její ceny, o materiálové náročnosti, ekologických a jiných dopadech ani nemluvě. Přesto je snaha o vývoj nových akumulátorů překvapivě chabá a hnutí za decentralizovanou energetiku představuje bezmála disidentskou záležitosti. Budu si hrát na naivního: proč asi?

AUTOR: Jan A. Novák

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů