Úterý, 19. března 2024

Výroba biomasy v ČR roste, vedou dřevěné a rostlinné pelety

Výroba biomasy v ČR roste, vedou dřevěné a rostlinné pelety

Výroba biomasy v tuzemsku se v posledních letech postupně zvyšuje, produkce dřevěných pelet například loni vzrostla o 15 procent na 158.000 tun. Vyplývá to ze statistik, které ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo na svých internetových stránkách. Výrobci biomasy se ale také potýkají s rostoucími cenami vstupních surovin.

Spotřeba dřevěných pelet roste zejména v domácnostech. Souvisí to mimo jiné s tím, že na kotle pro spalování biomasy poskytuje stát dotace. Loni se kotlů na pelety prodalo přes 2600. Před časem začala platit také podpora krbových kamen na pelety.

Na téměř dvojnásobek, tedy 110.000 tun, v loňském roce vzrostla výroba rostlinných pelet. To jsou pod velkým tlakem zpracované suché, drcené nebo nakrátko řezané stébelniny. Podle odhadu MPO by v letošním roce mělo být spotřebováno nejméně 230.000 tun rostlinných pelet. Většinu rostlinných pelet spotřebují energetické podniky, menší část využívají výrobní podniky v zemědělství.

U dřevěných briket v loňském roce vzrostla spotřeba o deset procent na 106.000 tun. Podle MPO jim však kvůli ceně konkuruje dovoz německých uhelných briket.

Na trhu se také nově objevují méně tradiční paliva. Od loňského roku se především v maloobchodu prodávají brikety rostlinné, kterých se loni vyrobilo 1000 tun. Papírových briket se loni vyrobilo 9000 tun, většinou z odpadového papíru nebo kartonu a lepenky, ale i nevhodně z reklamních letáků a barevných časopisů.

Pro výrobce dřevěných briket a pelet ovšem podle MPO je velkým problémem rostoucí cena pilin a jejich nedostatek. "Výše výroby je limitována množstvím cenově dostupné suroviny. Neúměrně vysoká cena suroviny je dána nekontrolovaným vývozem dřevní hmoty v jakémkoliv stavu... I nadále je dotační politikou upřednostňováno prosté spalování kvalitních pilin, namísto jejich materiálového využití," citoval jednoho z výrobců ve své zprávě Aleš Bufka z MPO.

MPO ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí v současnosti připravují novelu, která má změnit podmínky využívání biomasy. Počítá například s ukončením podpory spoluspalování biomasy s uhlím pro výrobu elektřiny ve velkých zdrojích. Chce také zrušit podporu zdrojů, které z biomasy vyrábí pouze elektřinu.

Ministerstvo zemědělství chce zároveň od příštího roku dotovat pěstování rychle rostoucích dřevin pro energetické využití. Pěstitelé biomasy by tak v příštím roce mohli čerpat celkem až 20 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů