Čtvrtek, 28. března 2024

Biomasa - jen další průšvih?

Česku hrozí problém, který může pustit daňovým poplatníkům žilou podobně jako nezvládnutá státní podpora solární energetiky. Tentokrát při dotované výrobě elektřiny z biomasy. Na konferenci o energetické bezpečnosti České republiky to uvedl poslanec Věcí veřejných a expert strany na energetiku Josef Novotný.

Biomasa - jen další průšvih?

"Za největší problém české energetiky považuji hrozbu dalších tunelů - i když toto slovo nemám rád. Přesto však hrozí, a to právě v souvislosti s biomasou," prohlásil Novotný.

Premiér: Buďme opatrní

Také elektřina z biomasy, stejně jako solární energie, je totiž dotována státem. Za jednu takto vyprodukovanou kilowatthodinu stát vyplácí od 2, 50 do čtyř korun.

Novotný není zdaleka sám, kdo na problém s "přeplácením" energie z biomasy upozorňuje. Varování už vyslal také šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt i premiér Petr Nečas (ODS).

"Politická reprezentace se musí mít velmi na pozoru, aby to nebyl takový průšvih jako fotovoltaika. Vláda to bude sledovat velmi pečlivě a musím říci, že jsou zde velmi silné zájmové skupiny, které jsou stejně agresivní jako u solárního byznysu," uvedl Nečas pro Českou televizi.

Do hry o biomasu v poslední době vstupují i velcí hráči. Například bývalý šéf Chemapolu Václav Junek. Jeho lesnická firma LST loni získala od státních Lesů ČR výhodnou smlouvu na "sběr klestí" ve čtyřech krajích.

"Není to zdaleka tak lukrativní, jak se uvádí. Propočítali jsme si, že až za několik let bychom v tomhle oboru mohli dosahovat obratu 150 milionů korun. Zisk by se pohyboval kolem deseti milionů," řekl Junek týdeníku Ekonom. Připouští, že by výhledově rád získal za odběratele provozovatele elektráren, třeba státní ČEZ.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) účastníky diskusního fóra ujistil, že jeho resort problém uhlídá. A přitom prý zároveň dokáže dodržet slib daný Bruselu, že podíl elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů vzroste z nynějších osmi procent na 13,5 procenta.

"Tak dramatické jako se solární energetikou to s biomasou rozhodně nebude. Spoléháme na systém akreditací pro podnikatele, o kterých by opět mělo začít rozhodovat ministerstvo. Pokud by se produkce dotované energie z biomasy blížila stropům, které si předem stanovíme, tak vždy zakročíme," slíbil ministr.

Ekologové chtějí podporu

Na konferenci zazněly ale také zřetelné hlasy naopak pro větší podporu biomasy.

Například poslanec ČSSD Jiří Krátký tvrdí, že ladem ležící půdu je třeba využít pro pěstování energetických plodin.

"Kdyby se tak stalo, byl by dostatek paliva pro místní teplárny a možná by vůbec nebylo třeba dostavět Temelín. Také český průmysl by mohl vydělat na zakázkách pro menší teplárny a spalovny," míní Krátký.

Martin Sedlák z Hnutí Duha dodal, že však stále chybí dostatečná podpora pro pěstování bylin a dřevin, speciálně určených pro biomasu.

"Potom by se i v Česku jednou mohlo vyrábět 50 procent energie ze zelených zdrojů, jako to má v úmyslu například sousední Německo," upozornil Sedlák. Lesní biomasa je podle něho už téměř vyčerpaná.

AUTOŘI: Josef Pravec, Martin Mařík

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů