Pátek, 19. dubna 2024

Od Nového roku se mění označení elektrospotřebičů

Od Nového roku se změní systém energetického štítkování domácích elektrospotřebičů. Vzhledem k vývoji současných technologií už původní třída A jednoduše nestačí. Spotřebiče tak budou nově označovány kategoriemi A+, A++ a A+++.

Od Nového roku se mění označení elektrospotřebičů

Energetický štítek se používá pro domácí elektrospotřebiče, jako jsou ledničky, pračky či myčky a vyjadřuje energetickou náročnost jejich provozu.

Písmena A až G určují poměr spotřeby daného spotřebiče ve srovnání s pevně danými parametry, výsledkem je koeficient energetické účinnosti, který se dělí do tříd podle písmen. "Technologický vývoj jde neustále kupředu a nedošlo k posunu energetických tříd, kategorie A přestala stačit a začalo se používat značení A+, A++ a A+++," vysvětlil příčinu změn Juraj Krivošík z konzultační společnosti SEVEn.

V průběhu příštího roku se spotřebitelé mohou setkávat s oběma variantami štítků a na konci roku 2011 již bude povinné používání nových, graficky i obsahově upravených štítků. U těch nových se změní vizuální podoba a také informační obsah. Veškeré informace jsou vyjádřeny piktogramy a jsou jazykově neutrální, což má zlepšit i jejich působení na zákazníka.

"Výrobci již delší dobu hodnocení A+, A++ a A+++ používají. Až nyní jsou ale tyto kategorie oficiálně součástí štítků a spotřebitel tak reálně vidí rozdíl mezi jednotlivými výrobky. Například u chladicích zařízení se již nyní na trhu nesmí objevit kategorie B a horší, prodávat se tedy mohou pouze kategorie A, a i v té jsou velké rozdíly. Další rozdělení kategorie tak bylo nevyhnutelné," uvedl Martin Sailer, generální ředitel CECED CZ sdružující výrobce domácích spotřebičů. A+++ je označení pro energeticky nejúspornější výrobky.

Další legislativní novinkou je, že veškerá inzerce, která bude obsahovat informaci o ceně produktu, bude muset uvádět i jeho energetickou třídu.

Nově se rozrostla sekce chladicích zařízení o domácí vinotéky a přenosné chladničky. "Ty mohou nést označení i B, C, někdy i D, záleží na použité technologii," uvedl Sailer. Se štítky se spotřebitelé nově začnou setkávat i u televizorů. Do budoucna se do systému budou zařazovat i další výrobky, u kterých lze předpokládat vývoj v energetické náročnosti.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů