Čtvrtek, 28. března 2024

Alternativní zdroje energie: výzva pro podnikatele

Jako účastník prosincové ekologické konference OSN v Cancúnu jsem došel k závěru, že se na ní žádné dohody o snížení emisí a řešení klimatických změn nedosáhne. Je tu však příliš mnoho v sázce, než abychom to nechali plavat. Pokud chce v této životně důležité otázce lidstvo dosáhnout úspěchu, musí se problému ujmout podnikatelská komunita.

Alternativní zdroje energie: výzva pro podnikatele

Jsem hluboce přesvědčen, že pokud nezačneme konzervovat energii a rozvíjet její alternativní zdroje, budeme čelit světové krizi, vyvolané klimatickými změnami. Ovlivní to dodávky potravin a vody a může vyústit v hospodářský pokles, potenciálně bolestivější, než je nynější recese. Proto jsem se v roce 2009 podílel na založení nevládní organizace Carbon War Room, jejímž cílem je povzbuzovat podnikatele a podniky, aby vstoupili do komerčně orientované bitvy proti zamořování planety skleníkovými plyny.

Energetické štítkování lodí

Obzvláště jedno odvětví zoufale potřebuje obrat - lodní doprava, která je největším emitentem dioxidu uhelnatého. Carbon War Room klasifikoval všechna obchodní plavidla podle toho, jak zamořují ovzduší, a inicioval systém umožňující jejich dělení na ekologicky čisté a špinavé. Každá loď by podle míry emisí byla zařazena na stupnici od A do G a patřičné písmeno umístěno na boku vedle jména plavidla. Systém by byl podobný tomu, jímž se už podle spotřeby elektřiny označují chladničky, pračky či televize. To umožní zákazníkům, aby si z každé flotily najímali nejlepší lodě. A nejprogresivnější loďaři budou moci ukázat, jak výkonné a nákladově úsporné jsou jejich lodě ve srovnání s konkurencí.

Jakmile budou podniky závislé za službách loďařů volit požadovaná plavidla podle písmen A až G, můžeme očekávat, že zvolí ty ekologicky nejšetrnější. To by mohlo odstranit překážky, které dosud brání kapitálu, aby byl investován do čistších dopravních technologií.

Progresivní letecká doprava

Letecké odvětví sice představuje pouze dvě procenta emisí dioxidu uhelnatého, ale dá se očekávat, že toto číslo rychle poroste. Podniky v tomto odvětví nicméně vyvíjejí a zkoušejí mnoho věcí od alternativních biopaliv k výkonnějším kontrolním systémům letecké dopravy.

Oceňte úsporné

Bylo by rozhodně užitečné, kdyby vlády jen minimálně zdaňovaly alternativní energie a technologie a povzbuzovaly investice do těchto projektů, aby lidé i průmysl mohli postupně omezovat využívání energie z neobnovitelných zdrojů. To je vše, co od vlád požadujeme. Jednotlivé firmy se postarají o všechno ostatní.

Abychom tento proces podpořili, Carbon War Room v Cancúnu udělil výroční cenu Gigaton Award, jíž vyzdvihl podniky, které prosazují snižování emisí a ekologických výrobních procesů. Ocenili jsme například společnost Nike za její program úspory energie.

V energetickém odvětví jsme vyznamenali Suzlon Energy, sídlící v Indii, která provozuje větrné turbíny a dosáhla v této oblasti maxima při řízení emisí. Mezi ostatními vítězi jsou britský výrobce potřeb pro domácnost Reckitt Benckiser Group, americký zpracovatelský podnik 3M, britský mobilní operátor Vodafone Group a francouzsko-belgická energetická firma AUTOR: Richard Branson. Doufáme, že vyzdvižení těchto průkopníků, kteří změnili způsob podnikání, povzbudí ostatní firmy, aby je následovaly.

Experti předpovídají, že svět bude muset ročně investovat přes 550 miliard na vývoj nové generace průmyslu, založené na nezbytnosti nízkých emisí uhlíku. Z toho je jasné, že tato změna musí být tažena podniky a investiční komunitou. Byznys je nástrojem změny a tyto změny mohou ukázat světu cestu.

AUTOR: Richard Branson

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů