Pátek, 19. dubna 2024

Náměstek pro energetiku: "Biomasu ukočírujeme"

"Nedělejme si iluze a nehrajme si na Pánaboha, ale jsou mechanismy, jak to ukočírovat", říká ke kauze biomasy Tomáš Hüner, muž, jenž má ve státní správě celou energetiku takříkajíc pod palcem. Biomasa podle něho skýtá rizika, ale je přesvědčen, že je stát na rozdíl od fotovoltaiky připraven už od počátku je zvládnout.

Náměstek pro energetiku: "Biomasu ukočírujeme"

"Nejrizikovější bude výroba energie z biomasy pro investory. Ti totiž mohou splakat nad výdělkem, když se ukáže, že zdroje biomasy jsou omezené," upozorňuje Tomáš Hüner, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku.

Jaká jsou hlavní rizika energetického využití biomasy?

Pro investory je to především otázka, kde brát zdroje. Lesy jsou už luxovány kvůli dřevní štěpce. To má dopad nejen na její ceny, ale následně i na ceny celulózy a papíru.

Oblast využití biomasy je také mnohem složitější na regulaci než fotovoltaika. Musíte totiž propočítat nejen návratnost technologie, ale brát v úvahu i proměnlivé ceny suroviny. Navíc je tu složitější systém podpor - nejen přes výkupní cenu, ale třeba i dotace na pěstování energetických plodin. Všechno je nutné posoudit komplexně.

Kde berete víru, že se regulace podaří?

Za prvé se výkupními cenami bude podporovat jen elektřina z kombinované výroby elektřiny a tepla. Půjde přitom o spoluspalování biomasy s klasickými palivy. Tím je předmět podpory velmi zúžený.

Za druhé máme stanoveny stropy pro podíl energie z biomasy a navrhujeme i strop u výkupní ceny elektřiny na šest tisíc korun za megawatthodinu.

Konečně můžeme regulovat pěstování energetických plodin u zemědělců skrze požadavky na dodržení protierozních opatření a podobně.

Proč se má podpořit jen spalování biomasy s uhlím, za něž lobbuje hlavně ČEZ, a ne spalování čisté biomasy?

Ještě se musím svých lidí na důvody přeptat. Faktem je, že účinnost čistého spalování je lepší. Je možné, že je konkurenceschopné i bez podpory.

Proč se víc nepočítá s využitím komunálních odpadů?

Nejspíše tomu brání setrvačnost majitelů skládek, kteří jsou proti spalování. Ale je to stoprocentně správná cesta. Například Švýcaři mají skládkování zakázáno. Jsem pro podporu těchtotechnologií, místo dotování energetického šťovíku.

Kdy začne platit nový zákon o podpoře energie a tepla z podporovaných zdrojů?

Návrh jde do vlády. Když vše dobře půjde, mohl by platit od poloviny roku.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů