Pátek, 29. března 2024

Tahanice o zelenou

Zástupci ekobyznysu tvrdí, že nový zákon o podpoře obnovitelných zdrojů pomůže hlavně ČEZ.

Tahanice o zelenou

Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, který má nově nastavit státní podporu při výrobě elektřiny ze slunečního záření, větru či biomasy, vyvolává jak velké naděje, tak i obavy. Platit by měl již od poloviny roku.

Kabinet vystrašený solárním boomem si od něj slibuje nastavení finančně dlouhodobě udržitelných podmínek pro vyplácení dotací. Ty by bylo možné pozastavit v případě, že podíl obnovitelných zdrojů na celkové produkci elektrického proudu poroste rychleji, než jak stanoví úřady.

Drobní investoři do alternativních způsobů výroby elektřiny a jejich asociace naopak mají strach. Návrh zákona je podle nich napsán tak, aby je postupně vyřadil ze hry.

Ostrý střet při budoucím projednávání normy ve vládě a později v parlamentu naznačila už debata na konferenci o energetické bezpečnosti ČR, kterou v polovině prosince uspořádal týdeník Ekonom spolu s Institutem pro veřejnou diskusi.

Představitelé asociací se na ní domáhali dalších jednání s ministerstvem průmyslu. K těm ale nedošlo.

>>Připomínkovým místem, kde mohou vznášet své návrhy, je Hospodářská komora. Kromě toho naši specialisté diskutují o zákoně v rámci odborných fór i mnoha veřejných debat,<< říká týdeníku Ekonom ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS).

Další kolo debat by proto podle něho už nic nového nepřineslo. >>Jen by zákon oddálilo,<< prohlašuje.

O nich bez nich

Úplně jiný názor má exministr životního prostředí Martin Bursík. Stojí v čele poradenské společnosti Ecoconsulting a pro asociace obnovitelných zdrojů pracuje. >>Žádné kritické připomínky resort nebere na zřetel, jde o klasické rozhodování o nás bez nás,<< dodává.

I další považují připravovaný zákon pro běžné investory do obnovitelných zdrojů za likvidační.

>>Pokud začne platit v podobě, v jaké je nyní napsán, tak nám žádná banka nedá úvěr. Negarantuje nám totiž odběr veškeré vyrobené elektřiny, což znemožňuje ekonomické kalkulace,<< míní Michal Janeček, předseda České společnosti pro větrnou energii.

Podle Bursíka budou jednoznačným vítězem velké firmy s vlastními prostředky, především ČEZ. Bývalý šéf Strany zelených současně připomíná, že v Německu zaměstnává průmysl obnovitelných zdrojů na 140 tisíc lidí, zatímco v Česku nemají podnikatelé tohoto typu na ministerstvu ani v celé koaliční vládě žádné zastání.

Resort průmyslu se brání. >>Podporu jako Němci si dovolit nemůžeme. Tolik peněz nemáme,<< oponuje ministr Kocourek.

Jde i o důlní plyn

Důležitou novinkou jsou závazné podíly obnovitelných zdrojů na celkové produkci energie. Ty doposud byly stanoveny pouze rámcově.

Do roku 2020 se tak v Česku bude minimálně třináct procent energie získávat jinak než spalováním fosilních paliv či z jádra. V dopravě tento podíl bude nejméně desetiprocentní.

Vedle toho by zákon měl pomoci i při využívání druhotných zdrojů (jako je například odpadní teplo) a výstavbě zařízení, která současně slouží k výrobě elektřiny a tepla. V tom je zakomponována i podpora využití důlního plynu, což je hlavně v zájmu těžařských společností.

Norma rovněž odstraňuje opominutí stávající legislativy a měla by zajistit, aby staré fotovoltaické panely nezůstaly po skončení životnosti ležet na skládkách. Starost o jejich likvidaci by kromě provozovatelů elektráren měly mít recyklační společnosti zakládané prodejci panelů.

AUTOR: Josef Pravec

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů