Čtvrtek, 18. dubna 2024

Velké firmy vyrážejí do světa kupovat konkurenty

"Není pochyb o tom, že firmy opět vyrážejí do světa na nákupy. Mají měšec plný peněz. Možná to zní jako paradox, ale naplnily ho během krize," komentuje ve své analýze německý list Handelsblatt. Firmy musely během krizových let 2008-2009 dát své expanzivní plány k ledu. Jejich fúze a akvizice se začaly hýbat loni, ale ten pravý boom se čeká teprve letos.

Velké firmy vyrážejí do světa kupovat konkurenty

Na prahu nového roku se nápadníci točí hned kolem několika významných firem, což je podle expertů pouze začátek letošní čilé aktivity. Největší nájezdy se čekají v energetice, výrobě potravin a léčiv. Například převzetí firmy Sara Lee může kupce přijít až na 17 miliard dolarů. Na tisíc největších společností má však podle expertních odhadů v hotovosti zhruba tři biliony dolarů.

Obří spojení v energetice

Nová vlna akvizic vynese na scénu také nové obry v energetice. Americká společnost Duke Energy oznámila, že za 13,7 miliardy dolarů (v přepočtu 260 miliard korun) převzala mnohem menšího rivala Progress. Vznikl tak největší americký výrobce a dodavatel elektřiny s více než sedmi miliony zákazníků. Spravuje elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 57 tisíc megawattů, a předstihne tak své největší soupeře - společnosti American Electric Power a Southern Co.

"Financovat rozsáhlé investice do výstavby nových elektráren včetně jaderných i do opatření na ochranu životního prostředí bude díky spojení mnohem snazší. Ušetříme spoustu peněz," komentuje pro agenturu Bloomberg William Johnson, výkonný ředitel Progressu.

Další spojení v americké energetice budou podle něj letos následovat. Důvod je zřejmý: čím více má firma zákazníků, jimž může zaúčtovat náklady na nové technologie a omezení emisí, tím lépe pro její akcionáře.

AUTOR: Václav Lavička (www.ihned.cz/autori), kráceno

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů