Pátek, 29. března 2024

Chytrá energie pro rok 2011

Projekt Chytrá energie má za sebou více než tři čtvrtě roku úspěšného působení s přelomovou studií, která mapuje možnosti české energetiky do roku 2050...

Chytrá energie pro rok 2011

Kombinuje příležitosti zvyšování efektivity budov a průmyslu s možnostmi zelených zdrojů elektřiny i tepla. Propočtený plán se sérií konkrétních opatření jsme představili na celé řadě odborných konferencí, například dvou parlamentních seminářích, věnovaných právě šancím, jak by se v příštích desetiletích měl proměnit energetický metabolismus české ekonomiky.

S nástupem nového roku rozšiřujeme i naše internetové zapojení. Chceme přidat důraz na aktuálnosti a nabízet vám novinky z dění v čisté i obstarožní energetice s co největší pravidelností. Měsíční zasílání novinek v podobě nejzajímavějších článků však zůstane zachováno a věříme, že nám zachováte nadále přízeň.

Martin Sedlák, koordinátor projektu Chytrá energie - energetické koncepce ekologických organizací.

PS: Chcete-li se zapojit do tvorby obsahu našeho energetického zpravodajství, jste-li zapojeni v zajímavém projektu postaveném na zelených inovačních technologiích (ať už staveb pasivních domů, větrných, solárních či biomasových technologií) informujte nás, rádi ve o vaše zkušenosti podělíme s čtenáři. Stačí jen napsat na e-mail: chytraenergie@hnutiduha.cz. Uvítáme také vaše tipy na směřování našeho projektu.

Energetická politika

Chytrá podpora pro čistou energii

V prosinci proběhl v Poslanecké sněmovně seminář o možnostech, jak stát může vylepšit podporu zelené energetiky. Vláda připravuje nový zákon o podporovaných zdrojích energie. Výstupy semináře mohou pomoci určit autorům legislativy směr, jak by měla vypadat, aby podpora byla levnější - a přitom aby růst čisté energetiky nadále pokračoval.

Čtěte dál

Energetická politika

Energetická bilance roku 2010

Boom solárních elektráren, rozdílné názory na zachování podpory zelené energetiky i odložení projektu nových reaktorů v Temelíně jsou nejvýraznější milníky české energetiky minulého roku. Větrné, sluneční zdroje či elektrárny na biomasu pak patří k nejdynamičtěji rostoucím průmyslovým odvětvím.

Čtěte dál


Obnovitelné zdroje

Český papírový plán zelené energetiky

Národní akční plán pro obnovitelné zdroje energie, který poslala vláda do Bruselu, papírově počítá s pokrytím více než 13 % české spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. Chybí v něm však konkrétní opatření, která by umožnila, že se to opravdu stane.

Čtěte dál
Energetická efektivita

Šance na moderní budovy

Nové iniciativa Šance pro budovy navrhuje změny v českém stavebnictví. Od roku 2015 by měl být zaveden pasivní energetický standard. Podle studie, kterou pro iniciativu zpracoval ekonom Miroslav Zámečník, by vyšší energetické standardy představovaly pro českou společnost přínos více než 223 miliard Kč v průběhu 25 let.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Jaderné renesanci chybí reaktory

Evropský tlakovodní reaktor (EPR) od společnosti AREVA se měl stát vlajkovou lodí jaderné renesance. Pilotní projekty ve Finsku a Francii ukazují, že očekávání byla z říše snů. Profesor Stephen Thomas z britské University of Greenwich, který se dlouhodobě zabývá ekonomikou jaderné energetiky, dává v nové studii jasné doporučení: chce-li AREVA minimalizovat své ztráty, měla by koncept reaktoru EPR co nejrychleji opustit.

Čtěte dál
Uhelná energetika

Spotřeba aut klesá - ale ne v ČR

Průměrná spotřeba osobních automobilů prodaných v roce 2009 klesla o pět procent oproti roku předchozímu. Česká republika a Rumunsko byly jedinými zeměmi v rámci EU, ve kterých se spotřeba automobilů meziročně zvýšila.

Čtěte dál

Klima

Snížení emisí o 30 % se vyplatí

Evropská unie může dosáhnout 30% snížení emisí skleníkových plynů při prakticky nulových čistých nákladech - stačí nahradit veškerá dosluhující energetická zařízení nízkouhlíkovými vysoce efektivními technologiemi a zaplatit díky tomu nižší účty za fosilní paliva.

Čtěte dál
Zdroj: www.chytraenergie.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů