Úterý, 23. dubna 2024

Zelená ekonomika ušetří každé domácnosti 24 000 korun ročně

Zelená ekonomika ušetří každé domácnosti 24 000 korun ročně

Pokud evropské země chytrými programy sníží spotřebu energie o pětinu, jak se dohodly, každá domácnost může mít stejný nebo lepší životní standard a zhruba o 1000 eur (24 tisíc korun) ročně nižší účty za teplo, plyn, benzín a elektřinu. Spočetl to nový plán, který dnes v Praze představí Evropská komise [1].

Hnutí DUHA přitom připomnělo, že nyní je míč na straně Nečasova kabinetu a ministři musí schválit konkrétní opatření - nové zákony, grantové programy a další, které této příležitosti využijí.

Státy unie - včetně České republiky - se už dříve shodly, že chtějí do konce desetiletí posílit energetickou efektivnost své ekonomiky o 20 %. Komisaři navrhují, aby proto rozhýbaly zateplování domů a inovace, jako jsou nové průmyslové technologie nebo auta s nízkou spotřebou. Program ušetří peníze rodinám a srazí závislost na dovážené ropě či plynu.

Plán také sníží exhalace oxidu uhličitého o 740 milionů tun ročně - ekvivalent 261 milionů osobních aut nebo 82 elektráren Prunéřov (největší a nejšpinavější uhelné elektrárny ČEZ).

Hnutí DUHA navrhuje, aby vláda vytvořila ambiciózní Program energetické nezávislosti, který pomůže domácnostem se zateplením téměř každého domu v České republice. Ministři by do něj měli investovat peníze z prodeje povolenek ke znečišťování, které si budou nakupovat průmyslové podniky. [2]

Ekologická organizace v iniciativě Velká výzva prosazuje nový zákon podle úspěšného britského vzoru, který rozhýbe investice do zelených řešení - jako je čistá energie a zateplování domů, pohodlná veřejná doprava, lepší recyklace nebo místní potraviny. Nová legislativa stanoví, jak budou klesat české exhalace skleníkových plynů - a závislost na fosilních palivech - o 2 % ročně: krok po kroku, rok po roku. [3]

Martin Sedlák, energetický analytik Hnutí DUHA, bude ve středu (9. 3.) přítomen na představení plánu v Praze (zastoupení Evropské komise, Jungmannova ulice, od 10:00 hodin) a je k dispozici k rozhovorům.

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl:
"Propočty zjistily, že rozumná opatření mohou už během tohoto desetiletí každé rodině ušetřit asi 24 tisíc korun ročně na účtech za teplo, plyn, benzín a elektřinu. Jsou to enormní možnosti, mnohem větší, než kolik by poskytlo rozšiřování uhelných dolů. Ale všechny tyhle příležitosti zůstanou pouze na papíře, pokud vláda neschválí konkrétní opatření, která jich využijí."

"Vláda by hlavně měla vytvořit nový Program energetické nezávislosti, který pomůže se zateplením velké většiny domů v republice. Dům po domu, rok po roku. A především ministři musí přijít s novým zákonem podle velmi úspěšného britského vzoru, který stanoví rámcové tempo, jakým chceme nastartovat zelená řešení, a rozhýbe tak inovace."

Kontakt:
Martin Sedlák, Hnutí DUHA, telefon 737 128 471, email martin.sedlak@hnutiduha.cz
Magda Koutská, Hnutí DUHA, telefon 728 033 727, email magda.koutska@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů