Úterý, 23. dubna 2024

Taková komise tu ještě nebyla: Vojíř a jeho uhelná parta

Taková komise tu ještě nebyla: Vojíř a jeho uhelná parta

Ministerstvo průmyslu a obchodu sestavilo naprosto originální komisi. Taková tu ještě nebyla. Posuďte sami - jejím zadáním dle všeho je: 1) vytvořit hysterii, že lidé závislí na teplárnách budou mrznout, 2) vyvolat hysterii, že ceny tepla se zvýší až trojnásobně, 3) prosadit názor, že je třeba porušit platnou koaliční smlouvu současné vlády.

V prvních dvou bodech je komise zatím bezesporu úspěšná a daří se jí pronikat do médií. Ohledně třetího bodu se ještě pravděpodobně strhne boj - jde totiž o to, že Komise vidí řešení problému 1) a 2) v prolomení limitů těžby uhlí. [1] Jenže současná vládní koalice se zavázala, že je neprolomí. Závěry komise sice ještě nebyly oficiálně zveřejněny, avšak do médií již pronikají informace, jak budou její doporučení vypadat. Je zjevné, že tyto informace se neobjevily náhodou, nýbrž mají připravit vhodnou půdu k otevření debaty o prolomení limitů.
Sestavení komise je fatálním selháním ministerstva průmyslu a obchodu. Podíváme-li se na její složení, je zřejmé, že v takovém obsazení ani k jiným závěrům dojít nemohla. Je totiž složena z lidí, kteří dlouhodobě vystupují v zájmu těžařů a kontinuálně prosazují prolomení limitů. Po objektivnosti a nezávislosti ani stopy. Jeden citát za všechny pochází z roku 2004 od Miloše Urbana, který v komisi zastupuje Hospodářský výbor PSP ČŘ: "Limity jsou pozůstatkem posttotalitní doby, kdy ještě neexistovaly základní demokratické právní principy." (Výroky dalších členů komise níže v poznámce [2] pro editory.)

Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR k tomu uvedl: "Vojířova partička bojovníků za rozšiřování uhelných velkolomů je krutou parodií na objektivní expertní komisi. Tihle lidé by pravděpodobně doporučili prolomení limitů i jako součást řešení zdravotnické či školské reformy, pokud by se jich někdo zeptal. Pokud pan ministr Kocourek a jeho náměstek Hüner touží darovat uhlí pod Horním Jiřetínem Pavlu Tykačovi, měli to říct rovnou a ušetřit dva milióny, které nás bude práce komise stát."

Kontakty:
Jan Rovenský, vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace ČR
e-mail: jan.rovensky@greenpeace.org, tel.: 723 623 238
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů