Pátek, 29. března 2024

Společný dopis ministrů životního prostředí EU

Společný dopis ministrů životního prostředí EU

Plán Evropské komise na snižování emisí skleníkových plynů do roku 2050, který byl zveřejněn minulý týden, má za cíl zaměřit pozornost Evropy na dobu po roce 2020, do kterého byly stanoveny současné cíle pro snižování emisí. Unie se sice dohodla na tom, že se emise musejí snížit nejméně o 80 % do roku 2050, ale dosud nestanovila, jak tohoto snížení dosáhnout.

Podle našeho názoru je důležité, aby se tento plán začal naplňovat už nyní, a ne až za 40 let, a aby to byl plán, který bude stimulovat správné investice do nízkoemisních technologií a infrastruktury, aby Evropa v budoucnu dosáhla výrazného snížení emisí. Nyní nastal správný okamžik pro diskusi o tom, jak s co nejnižšími náklady dosáhnout cílů pro rok 2050 a maximalizovat hospodářský růst, tvorbu pracovních míst a prosperitu po celé Evropě. Nezačínáme úplně od nuly - Evropská unie již snížila emise o 17 % v roce 2009 v porovnání s rokem 1990.

Plán Evropské komise ukazuje, že současný cíl dvacetiprocentního snížení nepředstavuje úspornou cestu k plnění cílů pro rok 2050 a že již máme nástroje a mechanismy k tomu, abychom na domácí půdě snížili emise o 25 %. Evropský plán energetických úspor je velkým přínosem a ukazuje, jak velký dopad může mít snižování spotřeby energie. Důvod, proč si stanovit cíl 30% snížení emisí do roku 2020, je tedy nyní daleko silnější.

V době, kdy ceny ropy letí nahoru, má přijetí náročného plánu na snížení emisí daleko větší přínos než jen reakci na klimatické změny. Zvýší odolnost Evropy proti výkyvům v cenách ropy a sníží se závislost Evropy na dovážené energii. Navíc se zlepší konkurenceschopnost Evropy. Jsme si vědomi obav některých sektorů průmyslu o to, jak se budou schopny přizpůsobit, ale řešení existují.

Vyzýváme všechny členské státy, aby zahájily tuto důležitou debatu o budoucnosti Evropy a dohodly se, jak plán zrealizovat. Tak zajistí, že se Evropa dostane do popředí úsilí o snižování emisí, místo aby zůstala na konci.

Chris Huhne (Velká Británie),
Andreas Carlgren (Švédsko),
Norbert Röttgen (Německo),
Karen Ellemann (Dánsko),
Dulce Álvaro Pássaro (Portugalsko),
Rosa Aguilar Rivero (Španělsko)

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů