Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pět měst v Libereckém kraji se o příštím víkendu ponoří do tmy

Pět měst v Libereckém kraji se o příštím víkendu ponoří do tmy

Pět měst v Libereckém kraji se o příštím víkendu na hodinu ponoří do tmy. Česká Lípa, Desná, Harrachov, Hrádek nad Nisou i stotisícový Liberec se tak připojí k celosvětové akci na podporu ochrany klimatu Hodina Země 2011. Třeba v Liberci se radnice rozhodla zhasnout jen osvětlení městských budov, Česká Lípa se ale na hodinu zcela ponoří do tmy.

"Rada města se usnesla, že akci letos podpoří a v noci z 26. na 27. března nerozsvítí technická správa osvětlení budov v majetku města. Veřejné osvětlení ulic zůstane z důvodu bezpečnosti rozsvíceno," řekl ČTK mluvčí libereckého magistrátu Pavel Chmelík. Radnice vyzvala lidi, aby se k akci připojili a v sobotu mezi 20:30 a 21:30 zhasli světla ve svých domácnostech. Podobně zhasne osvětlení veřejných budov třeba v Desné na Jablonecku.

Česká Lípa, která se k celosvětové akci připojí už podruhé, počítá s kompletním vypnutím veřejného osvětlení a do tmy se ponoří i dominanty města. Na "černou hodinku" se připravuje městská policie, která stejně jako loni posílí dohled u kamerového systému i přímo v ulicích. "Loni ale žádný nárůst kriminality v tu dobu nezaznamenali," řekla ČTK mluvčí českolipské radnice Kateřina Kotková. Do tmy se ponoří například i ulice krkonošského střediska Harrachov.

Celosvětová akce Hodina Země odstartovala 31. března 2007 v australském Sydney, kde přestalo na hodinu svítit 2,2 milionu domácností. Loni už vypnulo světla 4616 měst ve 128 zemích včetně devíti z deseti nejlidnatějších velkoměst. Do tmy se na hodinu ponořily i světové památky jako sfinga a pyramidy v Gíze, socha Krista v Rio de Janeiru a Eiffelova věž v Paříži. Letos se podle odhadů ke kampani připojí na 6000 měst z celého světa. V Česku se zatím přihlásilo osm desítek měst a obcí, zjistila ČTK na internetových stránkách organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica www.veronica.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů