Pátek, 29. března 2024

Premiér Nečas a limity

Premiér Nečas se vyjádřil k otázce limitů těžby uhlí: "Vláda se zavázala, že neprolomí limity těžby uhlí. Pravdou však je, že tyto limity nemají žádnou oporu v českém právním řádu. Jinými slovy: pokud by došlo k dohodě mezi důlními společnostmi a majiteli pozemků, pak bude nastartován správní proces, který může a také nemusí vést k zahájení těžby v předmětném území."

Premiér Nečas a limity

Ekologický právní servis upozorňuje na to, že z právního hlediska se premiér mýlí. Územní ekologické limity těžby uhlí byly vydány formou závazného usnesení vlády v roce 1991 pod č. 441.

Tzv. kompetenční zákon přímo stanovuje, že ministerstva se ve veškeré své činnosti řídí kromě zákonů právě také usneseními vlády. Proto pro všechna ministerstva a ostatní ústřední orgány státní správy jsou usnesení vlády závazná.

V případě usnesení vlády č. 444/1991, kterým byla založena ochrana podkrušnohorských obcí, jde především o bod I.1, kterým byly limity těžby schváleny, a bod II.1, jenž konkrétním úřadům a jejich pracovníkům ukládá při rozhodování tyto limity respektovat. Limity tak poskytují klíčové vodítko při rozhodování všem relevantním ministerstvům ale např. i Českému báňskému úřadu. Limity brání kladnému rozhodnutí o povolení hornické činnosti.

Dohoda mezi důlními společnostmi a majiteli pozemků by proto postrádala smysl, protože díky existenci limitů těžba nemůže být povolena.

Premiér tedy nemá pravdu, že limity nemají oporu v právním řádu - mají právním řádem uznanou formu s jasně vymezenou závazností.
Pokud by chtěl premiér ponechat otázku zahájení těžby na dohodě mezi těžaři a vlastníky nemovitostí, vystavil by místní obyvatele neúměrnému tlaku ze strany těžařů. Jak by toto nerovné jednání mohlo dopadnout známe např. z případu výstavby automobilky Hyundai v Nošovicích, kde výkupy pozemků a nabídka 100 000 Kč kompenzace každé domácnosti za nepohodlí při výstavbě vedly k rozeštvání místní komunity a vyústily ve výhružky smrtí .

Kontaktní osoba:

Jan Šrytr
Mail: jan.srytr@eps.cz
Tel.: 775 154 087

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů