Pátek, 19. dubna 2024

MZe vytvoří pravidla pro pěstování rostlin pro biomasu

MZe vytvoří pravidla pro pěstování rostlin pro biomasu

Ministerstvo zemědělství (MZe) během prvního pololetí letošního roku vytvoří dokument, který stanoví pravidla pro užívání biomasy k energetickým účelům. Nový Akční plán pro biomasu, na němž již začali na Těšnově pracovat, má například zajistit, aby pěstování energetických plodin nenarušilo potravinovou bezpečnost ČR. V rozhovoru pro ČTK a týdeník Zemědělec to dnes uvedl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

"Musíme najít soulad mezi pěstováním energetických plodin, plodin pro potravinářské účely a plodin pro krmivářské účely," řekl Chmiel s tím, že koncepce by měla nastavit pravidla tak, aby vedla k co největšímu využívání odpadů ze zemědělské výroby, a preferenci spalování biomasy v místě jejího produkce.

Výraznější využívání posklizňových zbytků či kejdy by mělo nejspíše být stanoveno předpisem. V Německu je například legislativně, že tam 30 procent musí být takzvaný odpad, uvedl jako příklad, který může být pro Česko inspirací, Chmiel.

Odřezky, zbytky slámy či kejda, které dnes zůstávají většinou nevyužity by tak měly sloužit k výrobě tepla či elektřiny. Limit by mírnil například pěstování kukuřice a jiných plodin pro energetické účely a bránil tomu, aby energetické plodiny z českých polí dále vytlačovaly tradiční plodiny určené k výrobě potravin a krmiv pro zvířata.
Pravidla a omezení mají také zabránit výraznému růstu cen energií, ke kterému nedávno vedla masivní výstavbu solárních elektráren.

"Biomasu považujeme za velice důležitý nový zdroj pro zemědělce. Zároveň se dá využít jako obnovitelný zdroj," podotkl Chmiel. MZe chce akční plán následně zapracovat do Státní energetické koncepce, jejíž aktualizace chce ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vládě předložit do konce letošního roku.

Bioplynové stanice, jejichž výstavba je štědře dotována, si v poslední době pořizuje stále více českých zemědělců. Do roku 2020 by mohlo podle již dříve zveřejněné informace stát více než 500 bioplynových stanic. Využily by produkce až z 240.000 hektarů zemědělské půdy. Podle dostupných údajů je v ČR v současnosti více než 170 bioplynových stanic a další stále přibývají.

MPO ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí připravuje novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která má zajistit, aby využívání biomasy nepřineslo státu stejné problémy jako fotovoltaika.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů