Pátek, 29. března 2024

Hodnota BP je rok po havárii ropné plošiny nižší o 70 miliard dolarů

Hodnota BP je rok po havárii ropné plošiny nižší o 70 miliard dolarů

Rok od katastrofálního úniku ropy do vod Mexického zálivu už britský energetický koncern BP zaplatil přes 16 miliard dolarů (268 miliard korun) převážně na odškodné a rekultivaci pobřeží. Zdaleka to ale není všechno. Firma předpokládá, že celkový účet za únik ropy se může vyšplhat na téměř 41 miliard dolarů (687 miliard korun). Dosavadní průběh likvidace škod ale naznačuje, že katastrofa nebude mít až tak fatální dopady, jak se původně předpokládalo.

BP byla označena za hlavního viníka ekologické katastrofy, která se stala loni 20. dubna večer blízko pobřeží amerického státu Louisiana. V hloubce 1,6 kilometru pod hladinou moře tehdy prasknul vrt Macondo a uvolněný metan kvůli nefunkčnímu pojistnému ventilu vystoupil až k ropné plošině Deepwater Horizon. Následná exploze pak zabila 11 dělníků a plošina se dva dny nato potopila.

Bezprostředně po havárii někteří lidé odhadovali, že Mexický záliv je na dlouhou dobu znečištěn natolik, že v něm řadu let nebude možné lovit ryby a že vedle rybářů bude ochromen i turistický ruch. Po roce se ale ukazuje, že to byly přehnané odhady, neboť samočisticí schopnost moře je patrně větší, než se předpokládalo.

"Jsme si absolutně jisti, že ta voda je bezpečná. Místní i turisté nám říkají, že pláže tam snad ještě nikdy nevypadaly lépe. Také jsem zaslechl, že zrovna teď jde dobře i rybolov," napsal na síti Facebook šéf BP pro likvidaci škod po havárii v Mexickém zálivu Mike Utsler.

Havárie ale i tak citelně snížila hodnotu BP, a to hned v prvních měsících po incidentu, kdy se firmě nedařilo zastavit únik ropy. Těsně před katastrofou se jedna akcie BP prodávala za více než 655 pencí, do konce června ale kurz klesl až na 300 pencí. Během dvou měsíců tak akcie ztratily 55 % hodnoty. Nyní se obchodují kolem 455 pencí.

Katastrofa tak snížila tržní hodnotu BP zhruba o 70 miliard dolarů. V současné době tržní kapitalizace podniku představuje asi 140 miliard dolarů (2,35 bilionu korun).

BP už loni založila speciální fond, z něhož bude postupně odškodňovat ty, které katastrofa zasáhla nejvíce. Jsou to převážně lidé, kteří pracovali v cestovním ruchu nebo se živili rybolovem. Koncern převedl do fondu kolem 20 miliard dolarů (335 miliard korun). Kompenzaci si nárokuje zhruba půl milionu lidí.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů