Čtvrtek, 28. března 2024

Průmyslový kotel na spalování dřevní biomasy

Emisní hodnoty kotle VESKO-B jsou hluboko pod stanovenými limity.

Průmyslový kotel na spalování dřevní biomasy

Společnost TTS je jedním z předních výrobců a provozovatelů biomasových zdrojů v ČR. Historie samotného projektu kotle na spalování dřevní biomasy se začala psát v roce 1997. V roce 2001 byly vývoj a konstrukce dokončeny a následně byl vyroben první kotel s typovým označením VESKO-B (konstrukce kotle je chráněna průmyslovými vzory). Poznatky z provozu se postupně přenášely do vylepšení konstrukce a možnosti rozšíření palivové základny. Výsledkem je kotel na dřevní biomasu, vhodný zejména pro výtopny CZT, průmyslové podniky a objekty občanské vybavenosti. Vyrábí se v rozmezí výkonových parametrů 1 až 8 MW, v teplovodním nebo horkovodním provedení.

Jeho konstrukce je vhodná na spalování méně hodnotných druhů paliv vznikajících především na pilách, zejména o vysoké vlhkosti (až 60 %) a nestálé frakci (nahodilé kusy paliva o délce až 50 cm). Vhodnými druhy paliva jsou zelená štěpka, hnědá štěpka, piliny, hobliny, kůra či dřevní odřezky.

Inovativní řešení přináší možnost spalování rašeliny či příměsi peletek. Jelikož levná a cenově dostupná paliva mnohdy obsahují nespalitelné příměsi (kamení, písek, škváru či kusy železa), jsou dopravní trasy paliva řešeny pomocí hydraulických posuvných podlah, čímž se eliminují problémy se zasekáváním běžně používaných šnekových dopravníků.

Dokonalá konstrukce spalovací komory umožňuje kvalitní hoření s emisními hodnotami hluboko pod stanovené limity. Doposud se podařilo vyrobit, namontovat a zprovoznit 34 kotlů tohoto typu. Tento unikátní typ kotle se mimo jiné stal držitelem ochranné značky kvality Slovak Gold.

Kotle VESKO-B jsou určeny pro výtopny centrálního zásobování teplem. Koncepce umožňuje vyrobit kotel optimálních parametrů podle konkrétních požadavků teplovodní sítě a to v rozmezí parametrů: tepelný výkon 1,0 - 10 MW, pracovní přetlak
0,3 - 0,6 MPa, pracovní teplota 90 - 110 °C.

Kotel VESKO-B je samonosný, celosvařované skříňové konstrukce. Jeho spodní část tvoří ohniště se suvným šikmým roštem. Rošt je ovládán hydraulickým mechanismem, je chlazený pásmovaným primárním vzduchem. Na ohništi je postaven tlakový díl.

Kotel je opatřen tepelnou izolací, krytou ocelovým plechem s plastovým povlakem. Palivo je do kotle dopravováno pomocí hydraulického zavážecího lisu. Protlačuje se vyhřívaným tunelem (vyhřívání topnouvodou), takže se předsuší před vstupem na spalovací rošt. Kotel je vybaven řídící automatikou, která může pracovat buď v autonomním režimu bez použití nadřazeného počítače, nebo v režimu řízeném centrálním počítačem pro celou kotelnu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů