Čtvrtek, 28. března 2024

Druhé číslo zpravodaje Chytrá energie

Může mít Zelená úsporám pokračování? Evropa po Fukušimě...

Druhé číslo zpravodaje Chytrá energie
Energetická politika

Program energetické nezávislosti

Ministr Kocourek a jeho teplárenská komise složená ze zastánců zrušení limitů těžby uhlí betonují energetiku v závislosti na vysoké spotřebě fosilních paliv. Další a další kutání i za cenu bourání měst. Jak z kola ven? Modernizace budov zateplením nás může zbavit nechtěné závislosti na povrchových dolech nebo ruském plynu. Horní Jiřetín zůstane stát a rodiny mohou za teplo ušetřit 39 miliard korun ročně.

Čtěte dál
Obnovitelné zdroje

Evropské rekordy zelené energetiky

Německo obhájilo prvenství v solární energetice, loni počet nových instalací dosáhl sedminásobku temelínského reaktoru. Letos v únoru dokázaly zelené zdroje pokrýt přes 30 % dodávek. Další zelenou zemí EU je Španělsko, kde se letos v březnu stal vítr hlavním zdrojem elektrické energie, dodal více než 40 % elektřiny.

Čtěte dál
Energetická efektivita

Zateplování: 19 000 pracovních míst

Úspěšný program Zelená úsporám vytvořil přes 19 000 pracovních míst, to odpovídá počtu obyvatel Mělníka. Podpora do zateplování domů tudíž podstatně pomohla s oživením české ekonomiky. Spočetla to nová studie, kterou ekonomové Miroslav Zámečník a Jan Hlaváč sestavili pro Hnutí DUHA a nadaci Heinrich Böll Stiftung.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Aktualizovaný obraz jaderné energetiky

Jaderné štěpení je mnohými svými propagátory vydáváno za nejlepší možný zdroj energie. Nukleární průmysl přesvědčuje zejména sám sebe o "renesanci" tohoto odvětví. Čeští politici se na atom dívají bez pochyb. Nakolik se ve světě nebo v Česku promění obraz jádra po těžké havárii ve třech reaktorech a jednom bazénu s vyhořelým palivem ve Fukušimě?

Čtěte dál
Jaderná energetika

Atom ve středu Evropy

Monopolní energetické firmy ve střední Evropě spojuje obdobná jaderná minulost i plány na nový atom. Jaderné elektrárny elektrárenským kolosům v minulosti pomohly k udržení dominantního postavení na trhu s elektrickou energií. Ekonomika obdobných projektů, například dvojnásobné zdražení elektrárny stavěné ve Finsku však může znamenat noční můru místo snu o levné atomové elektřině.

Čtěte dál
Ropná problematika

Cena tepla s limity těžby nesouvisí

Ministerstvo průmyslu navrhuje zrušení limitů těžby, které chrání města a obce v Podkrušnohoří. Důvodem má být zachování levného tepla. Prolomení limitů by však cenu tepla v nejbližších deseti letech rozhodně neovlivnilo. Dle informací samotného ministerstva by k navýšení cen tepla mělo dojít v roce 2015, nicméně k těžbě za limity by nedošlo dříve než v roce 2023.

Čtěte dál
Klima

Emise v ETS po dvou letech opět stoupají

Evropské průmyslové a energetické podniky loni vypustily o 3,5 % více exhalací oxidu uhličitého než v roce 2009. Vyplývá to z předběžných dat, která v dubnu zveřejnila Evropská komise.

Čtěte dál

Jak dál po Zelené úsporám

Pozvánka

********************************************
Hnutí DUHA si Vás dovoluje pozvat na seminář

Jak dál po Zelené úsporám

Program energetické nezávislosti posílí českou ekonomiku

3. května 2011, 9:15-12:45 hod.

Evropský dům, Jungmannova 24, Praha 1

Zvýšení energetické bezpečnosti, úspory značných finančních prostředků z veřejných a soukromých rozpočtů, nové příležitosti pro český a evropský průmysl a pracovní trh, snížení emisí skleníkových plynů - to vše jsou výhody, které přinášejí úspory energií dosažené zvyšováním energetické účinnosti.

Čtěte dál
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů