Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - energie

Krátce - energie

S pravomocemi i kontrola

Sněmovní hospodářský výbor požaduje zajištění kontroly nad Energetickým regulačním úřadem (ERÚ), jehož pravomoci i nezávislost má posílit chystaná novela energetického zákona. Ta by měla být zejména transpozicí třetího energetického balíčku EU do českého zákona. Má tedy hlavně liberalizovat trh a přinést větší ochranu spotřebiteli.

Energie ze slunce i uhlí

Areva získala velkou zakázku na instalaci solárního tepelného zařízení v uhelné elektrárně Kogan Creek, patřící elektrárenské společnosti CE Energy v městě Queensland, Austrálie. Tento projekt, který propaguje solární energii a je podpořen australskou vládou a vládou města Queensland, bude světově největší integrací solární energie s uhelnou elektrárnou.

Konec zvýhodnění nafty?

Evropská komise navrhla změny ve zdanění energetických produktů. Mělo by více odrážet vliv paliv na životní prostředí a energetickou náročnost. Pokud by návrhy prošly, mohlo by to vést ke zvýšení cen nafty u čerpacích stanic. Nafta je v současné době ve všech státech EU, kromě Británie, zdaňována nižší sazbou na litr, a to i přes vyšší obsah CO2.

Nad limity stále otazník

Vláda se seznámila se zprávou o aktualizaci Státní energetické koncepce. Usnesení kabinetu však nepředjímá, zda budou prolomeny limity těžby hnědého uhlí. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek má do konce roku předložit k projednání návrh aktualizace, která bude v souladu s programovým prohlášením vlády. To však s prolomením nepočítá.

Zplyňování na Sokolovsku

Sokolovská uhelná připravuje třídírnu odpadu a jeho zplyňování a zároveň dokončuje přípravu nové průmyslové zóny u Starého Sedla. Technologii na zplyňování odpadu a následné spalování energoplynu už má. Aby ji mohla využít, potřebuje závod na zpracování komunálního odpadu. Ten by měl vzniknout vedle skládky společnosti Sater u Chodova.

MVE bez dálkového řízení

Malé vodní elektrárny by neměly v budoucnu spadat do režimu dispečerského řízení. V?případě přebytku elektřiny v?síti by tedy nemělo být možné je na dálku odpojit. Do vládní novely energetického zákona to doporučil začlenit sněmovní hospodářský výbor. Výbor se novelou zabýval a doporučil ji schválit ve znění komplexního pozměňovacího návrhu.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů