Pátek, 19. dubna 2024

Chalupa prohrál, Tykač nemusí dodávat uhlí teplárnám

Chalupa prohrál, Tykač nemusí dodávat uhlí teplárnám

Český báňský úřad (ČBÚ) potvrdil, že nemůže určovat, komu budou těžaři dodávat uhlí. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa tak neuspěl v souboji s vlivnou společností Czech Coal miliardáře Pavla Tykače, když požadoval, aby většina uhlí z povrchového dolu Vršany směřovala přednostně teplárnám. Ty mají uhlí nedostatek.

Stejně jako ČBÚ již dříve rozhodlo jeho regionální pracoviště v Mostě. To se překvapivě neřídilo stanoviskem ministerstva životního prostředí, které mezi 48 podmínek pro další těžbu zařadilo i přidělení 60 procent vytěženého vršanského uhlí teplárnám.

Proti tomu se odvolal majitel teplárny v Komořanech, společnost United Energy holdingu EPH, a taky litvínovské sdružení Kořeny, jehož cílem je zachování těžebních limitů v severozápadních Čechách.

Oba subjekty požadovaly splnění Chalupova požadavku, že minimálně 60 procent uhlí z Vršan musí získat "zdroje zajišťující dodávky tepla pro systémy centrálního zásobování teplem". Námitku ale úřad posoudil jako nedůvodnou. "Budeme na ČBÚ podávat žalobu," uvedl Jan Rovenský ze sdružení Kořeny v reakci na rozhodnutí úřadu. "Vzhledem k tomu, že úřady v této kauze opakovaným a závažným způsobem porušily zákon, veřejný zájem i práva účastníků řízení, věřím, že s žalobou uspějeme," doplnil.

Czech Coal považuje nápad přerozdělovat vršanské uhlí od samého počátku za nesmysl.

Ministerstvo dodávkami většiny hnědého uhlí z Vršan teplárnám podmínilo svůj souhlas s další těžbou, který bude během několika let Czech Coal potřebovat. Teplárnám by ministrův požadavek zajistil až 4,8 milionu tun uhlí ročně, tedy více než deset procent současné těžby v celém Česku.

Vršany jsou pro Czech Coal stěžejním dolem, který má zásoby až do roku 2055. Ročně se v něm těží mezi 7,5 milionu až osmi miliony tun, což představuje asi 17 procent z 45 milionů tun roční produkce hnědého uhlí v Česku.

V celé zemi se očekává během příštích tří let až desetiprocentní pokles těžby, zčásti kvůli územním limitům a zčásti kvůli fyzickému vyčerpávání ložisek. Podle expertů to odnesou nejvíc právě teplárny, které uhlí seženou jen stěží a už začínají hledat alternativní paliva.

O přednostním využití části uhelných zásob pro velké teplárny se zmiňuje platná státní energetická koncepce, kterou vypracoval ještě ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský v úřednické vládě premiéra Jana Fischera. K tomuto konceptu se teď přihlásilo i ministerstvo životního prostředí.

Aby se část uhlí před limity použila výhradně pro teplárny, a vytvořil se tak dostatek času k přechodu na jiný typ vytápění, navrhují také nevládní organizace. K tomu by měly posloužit právě Vršany, které zatím hlavně zásobují elektrárnu Počerady společnosti ČEZ.

ZÁSOBY SE TENČÍ
V příštích třech letech poklesne těžba hnědého uhlí v Česku až o deset procent.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů