Středa, 24. dubna 2024

Plzeňská teplárenská myslí ekonomicky i ekologicky

Plzeňská teplárenská myslí ekonomicky i ekologicky

Společnosti zakládané městy a obcemi mají svá specifika. Poskytují služby obyvatelům - a byť jde o komerční subjekty, jejichž cílem je maximalizace zisku, respektují sociálně únosné cenové podmínky nabízených produktů a služeb. Jednou z takových společností je i Plzeňská teplárenská, a. s., jejímž stoprocentním vlastníkem je Statutární město Plzeň.

Plzeňská teplárenská je sice pouze jednou z mnoha společností vlastněných městy, v realitě však její přístup k působení v plzeňském regionu dalece přesahuje rámec běžných standardů.

Tato společnost je největším výrobcem energií na území Plzně i v celém Plzeňském kraji. Teplo pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody dodává obyvatelům více než 40 tisíc bytů a celé řadě subjektů z podnikatelského i veřejného sektoru. Kromě dodávek tepla a teplé užitkové vody zajišťuje dodávku chladu a provozuje skládku komunálního odpadu v Chotíkově.

>>Plzeňská teplárna může být právem považována za jakousi výkladní skříň českého teplárenství. Vyrábíme energii ekologicky a ekonomicky, a protože sloužíme svému městu, staráme se i o věci, které by jinak teplárně úplně nepříslušely. A staráme se rádi,<< říká Mgr. Tomáš Drápela, generální ředitel Plzeňské teplárenské.

Odpovědnost městem vlastněné společnosti často nekončí jen u poskytování tepla. Také Plzeňská teplárenská má ve svém poslání zakotvenu snahu o maximalizaci zisku pro svého vlastníka, avšak oproti komerčním subjektům musí respektovat udržení nízké ceny energií pro své odběratele.

Snaha o maximalizaci zisku a současně ohled na sociální potřeby obyvatel města se mohou brát jako navzájem neslučitelné. Celý management Plzeňské teplárenské se však nových výzev a přístupů nebojí. Společnost sleduje nové trendy a dokonale ovládá technickou stránku výroby.

INVESTICE DO NOVÝCH TECHNOLOGIÍ SE VYPLATILA

Plzeňská teplárenská patří mezi největší dodavatele tepla v České republice. Teplo produkuje v šesti kotlích - jeden spaluje výhradně biomasu, tři pak umožňují spoluspalování hnědého uhlí a biomasy. Dva jsou výlučně na uhlí. Kotel na spalování biomasy, takzvaný zelený blok, je největším a nejúčinnějším zařízením svého druhu v České republice.

Díky zelenému bloku ušetří Plzeňská teplárenská každý rok 80 tisíc tun hnědého uhlí, a efektivně tak snižuje množství emisí CO2. Účinnost kotle překračuje 90 % a firma za něj získala ocenění Český energetický a ekologický projekt roku 2009.

>>Výstavbu kotle na biomasu jsme mohli uskutečnit v letech 2009-2010 s pomocí investičního úvěru od Komerční banky. Jeho uvedení do provozu v roce 2010 mělo podstatné dopady do hospodaření společnosti - výroba elektrické energie a její prodej režimem zelených bonusů přináší zajímavé příjmy, přispívá ke splácení celé investice i k udržení sociálně únosné ceny tepla,<< dodává Ing. Helena Jahnová, finanční ředitelka Plzeňské teplárenské.

Komerční banka pomáhá teplárně také v oblasti prodeje emisních povolenek, které v letech 2008-2012 přebývají díky náhradě spalování hnědého uhlí biomasou. Nemalý význam pro společnost hraje také zajištění měnových rizik či efektivní zhodnocování volných finančních prostředků, které provádí Komerční banka na míru potřebám teplárny.

BÝT >>DOBRÝM<< OBČANEM MĚSTA

I díky zdravému hospodaření může Plzeňská teplárenská věnovat část svých finančních prostředků na plnění své další funkce, kterou občané od městem vlastněné firmy očekávají: sama je jakýmsi občanem města a hraje aktivní roli v oblasti společenské odpovědnosti a charity. Kromě nejvíce viditelného sponzoringu ZOO Plzeň pomáhají peníze z teplárny opuštěným dětem v Kojeneckém ústavu s dětským domovem v Plzni, ve Fakultní nemocnici v Plzni, při řadě akcí v oblasti mládežnického sportu i v oblasti kulturního dění ve městě i okolním regionu.

K funkci patriota města patří také starost o životní prostředí. Tu plní Plzeňská teplárenská nejen investicemi do odsíření kotlů či provozu kotle na biomasu, ale také plánováním dalších investic, které mohou dále zlepšit kvalitu života ve městě a jeho okolí.

PLZEŇ MŮŽE BÝT NA SVOU TEPLÁRNU HRDÁ

>>Přes dosažené úspěchy nesmíme usnout na vavřínech,<< shodují se Ing. Helena Jahnová a Mgr. Tomáš Drápela. >>Již nyní pracujeme na dalším, pro město velmi významném projektu. Je jím příprava výstavby zařízení na energetické využití komunálního odpadu v Chotíkově,<< doplňuje generální ředitel Plzeňské teplárenské.

Významný přínos této společnosti pro celý region potvrzují nejen zlepšující se výsledky v nejrůznějších měřeních kvality životního prostředí. O ekonomických kvalitách řízení společnosti a její stabilitě svědčí významné ocenění, které Plzeňská teplárenská v loňském roce obdržela od České kapitálové a informační agentury. ČEKIA Stability Award s hodnocením AAA řadí Plzeňskou teplárenskou mezi 9 % nejstabilnějších firem v České republice.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů