Úterý, 23. dubna 2024

Efektivní a úsporné klima

Efektivní a úsporné klima

Maloobchodní sektor je zodpovědný za obrovské množství vypouštěných uhlíkových emisí. Neustálá potřeba osvětlení a vytápění ztížila prodejcům jejich snahu dosáhnout energetické efektivity. Současný vývoj na trhu ale směřuje ke snížení emisí uhlíku, které je pro společnosti dosažitelné a současně zvyšuje zákaznický komfort.

Vzhledem k tomu, že veřejnost je ve vztahu k životnímu prostředí a ekologii stále citlivější, je nutné, aby se maloobchodníci přizpůsobili jejím požadavkům "na zelený vzhled". Dobrou zprávou je, že se jedná o situaci, která je pro obě strany výhrou. "Být zelený" není pouze přátelským gestem, které učiní zákazníka (a životní prostředí) šťastným, ale sníží též účty prodejce za energie. Odhaduje se, že s pomocí účinného a moderního systému klimatizace je možné dosáhnout úspory energie až o 20 % ročně.

Klimatizační systémy dnes nabízejí možnost ovládat teplotu, vlhkost i kvalitu vzduchu: topení zvýší teplotu v prostoru a kompenzuje ztráty tepla mezi venkovním a vnitřním prostorem; ventilační systémy dodávají do prostoru uvnitř čerstvý vzduch a zároveň z něj odvádějí vzduch znečištěný. Chladicí systémy pro změnu snižují teplotu tam, kde dochází k akumulaci tepla vytvořeného lidmi, zařízením či sluncem.

Pohodlí versus náklady

Klimatizace představuje jeden z nejnákladnějších faktorů každé obchodní jednotky. Je sice životně důležitá z hlediska vytvoření atmosféry, v níž se zákazník bude cítit příjemně a pohodlně, může však zvýšit spotřebu energie budovy a s ní související emise uhlíku.

Většina maloobchodních společností tak čelí problému, jak úspěšně zkombinovat pohodlí svých zákazníků a zároveň snížit vlastní spotřebu energie. Prostor, který klimatizační jednotky v obchodě zabírají, a náklady na provoz obchodu v nejdražších lokalitách ve středu měst mohou mít v rozhodovacím procesu o instalaci systému zásadní vliv.

Existuje několik způsobů, jak snížit energetické výdaje i dopad na životní prostředí.

Jak snížit energie

Spotřebu energie je možné snížit tak, že svůj klimatizační systém použijete i k vytápění. Nejmodernější výrobky na trhu nabízejí obě tyto položky a mohou vám ušetřit energii tím, že mají jeden kompletní systém řízení teploty.

Plánovaný rozvrh preventivní údržby může přinést nákladově efektivní a optimální pracovní prostředí a zároveň snížit provozní náklady a plnit požadavky zákonných předpisů.

Otevřené dveře. Ano, či ne

Samozřejmě že všichni významní prodejci se snaží šetřit energií, ale zároveň chtějí zvýšit počet zákazníků. Je možné toho dosáhnout při otevřených dveřích?

Otevřené dveře jsou znamením, které zákazníkům říká, že jsou vítáni. Když ale otevřete dveře bez patřičné vzduchové clony, vyvoláte okamžitě efekt aerodynamického tunelu. Vnější vzduch, ať už studený nebo teplý, je vzápětí nasán do vnitřního prostoru, čímž bezprostředně změní vnitřní teplotu, což má obratem dopad na úroveň komfortu jak pro zákazníky, tak i zaměstnance obchodu. V důsledku toho musí vytápění nebo klimatizace pracovat dvakrát intenzivněji, aby došlo k obnovení požadovaného pracovního prostředí.

Někteří volí tedy strategii zavřených dveří, která (teoreticky) zbaví klimatizační systémy nutnosti pracovat dvakrát tolik, ale v rušném prostředí maloobchodních špiček jsou dveře i tak neustále používány a dochází k častým únikům vzduchu. Otevření vnějších dveří bez vzduchové clony může změnit teplotu v obchodě až o 10 stupňů. Tato skutečnost může několikanásobně zvýšit náklady na vytápění a provoz obchodu.

Co je to vzduchová clona

Správně nastavená vzduchová clona, širší než vlastní dveře a dostatečně výkonná, aby vzduch dopadal až na podlahu, může ušetřit náklady na energii obchodu a zároveň umožňuje, aby dveře zůstaly trvale otevřené. Vzduchové clony vytvářejí vysokorychlostní vzduchovou stěnu, která může snížit tepelné ztráty kolem otevřených dveří až o 80 %. Stejného efektu pak lze dosáhnout stabilizujícím chladným vzduchem v teplejších obdobích.

Zavřené dveře v kombinaci se vzduchovou clonou tak mohou představovat ideální řešení úspory energie. Pokud jsou dveře zavřené, clona zůstává vypnutá a toto uspořádání vytváří požadovaný komfort pro zaměstnance a zákazníky, zároveň výrazně snižuje náklady tím, že omezí množství vyplýtvané energie. Clona se okamžitě spustí teprve v okamžiku otevření dveří.

Filtrace vzduchu

Každá maloobchodní technologie, která používá filtraci vzduchu, může být nákladná (to zahrnuje i chlazení potravin). Vývoj však spěje stále kupředu a chlazení potravin může být, stejně jako je tomu v případě klimatizace, energeticky úsporné. Vysoké chladicí zatížení má významný dopad na životní prostředí. Nepříjemné pocity v chladných oblastech obchodu jsou způsobeny velkým množstvím tepla, které chladicí systémy vytáhnou z uličky mezi regály. Opak nastane, když integrované chladicí systémy uvolňují nekontrolovaně teplo.

Naprojektovat do systému flexibilitu tak, aby bylo možné teplotu řídit, je důležitou součástí úsilí zajistit v obchodě prostředí, které bude k zákazníkům přátelské a příjemné. Nejmodernější systémy zahrnují jak vytápění, tak i chlazení, čímž zlepšují úroveň komfortu a energetické účinnosti.

Společnost Daikin vyvinula dvě jednotky určené do maloobchodního prostředí, LT-VRV a VRVZeas. Obě byly již úspěšně použity v jednom německém supermarketu. LT-VRV se vyznačuje nízkou hladinou hluku a kombinuje chladicí a mrazicí vitríny, případně chladicí skladovací prostory s požadavky klimatizace vlastního obchodu, včetně topení. Systém byl vyvinut s cílem poskytovat kompaktní, cenově dostupné a efektivní řešení požadavků na vytápění, klimatizaci a chlazení potravin. Optimalizované ovládání, invertorová technologie a rekuperace tepla znamenají, že je možné snížit roční spotřebu energie až o 50 %.

Systém VRV-Zeas, kompaktní chladicí kondenzační jednotka, se používá jak pro hluboké zmrazování, tak pro prostředí, které vyžaduje střední teploty. Představuje ideální řešení pro aplikace s kolísajícím zatížením a vysokými energetickými požadavky, jako jsou supermarkety, restaurace, květinářství a výrobny potravin.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů