Pátek, 19. dubna 2024

My o OZE, oni o...

My o OZE, oni o...

Charakterizovat dnes obnovitelné zdroje energie (OZE) jako nějaký experiment, který nemá budoucnost, je podobné, jako kdyby někdo před třiceti lety radil Stevu Jobsovi, aby už toho kutění s Applem nechal, protože budoucnost přece patří zcela jasně psacím strojům a logaritmickým pravítkům.

Něco takového se ovšem Julii Hrstkové v jejím komentáři (HN 23. 5.) povedlo. V souvislosti s evropskou a zejména německou "protijadernou panikou" napsala: "Pokusy s obnovitelnými zdroji stejně jako návrat k uhlí jsou viditelně slepými uličkami."

Tento mýtus o obnovitelných zdrojích energie žije v Česku velmi silně. Má několik základních poloh: přesvědčení, že z OZE dostatečné množství energie vyrobit nelze. Navazující jistotu, že i kdyby to šlo, je stejně black out nevyhnutelný, protože sluníčko nesvítí pořád a ani vítr stále nefouká. A konečně specificky českou zkušenost z boomu solárních elektráren: jestli jsou OZE k něčemu dobré, tak k tomu, aby si na nich podnikatelé namastili kapsu bez ohledu na to, jaký to má smysl v energetice, nakolik to zabírá zemědělskou půdu a hyzdí krajinu

Začněme od té poslední kritiky. Boom solárních elektráren byl u nás opravdu nezvládnutý a podle míry paranoie a náklonnosti ke konspiračním teoriím můžeme přemýšlet o tom, zda šlo o to, aby na tom někdo vydělal, nebo byly příčinou jen "normální" manažerské chyby. Jisté je ale jedno: za hloupost úředníků nebo vychytralost politiků obnovitelné zdroje energie nemohou.

Druhá věc je asi ještě jasnější: Německo odhaduje, že bude z OZE vyrábět do poloviny století 80 % elektřiny, za deset let bude průměr EU zřejmě vysoko překračovat 20 % a v Dánsku už dnes vyrábějí přes 20 % elektřiny větrné elektrárny. Dynamiku odvětví charakterizuje dvouciferný růst a byznys je to v řádu stovek miliard eur. Ne, to nevypadá jako pokus, který nikam nesměřuje.

A přes všechnu skepsi to platí i pro Česko. Bez ohledu na to, že nárys naší Státní energetické koncepce s 20 % OZE v roce 2050 vypadá ve srovnání s ostatními zeměmi EU jako návrat do pravěku. Vědečtější studie totiž ukazují úplně jiný potenciál: například dnes už téměř legendární zpráva Pačesovy komise, kterou nelze podezřívat ani z nejmenších sympatií k jakémukoli ekologickému aktivismu, počítá až se 70% podílem OZE na výrobě elektřiny v Česku.

Nejnáročnější je třetí námitka: mají-li OZE zajišťovat většinu výroby elektřiny, musí projít zásadní změnou i rozvodné sítě. Jenže koncept "chytrých sítí", které umožní skladovat energii a vyvažovat výkyvy mezi nabídkou a poptávkou, už také není žádným sci-fi, nýbrž odvětvím, se kterým vyspělé země počítají a do něhož investují ohromné částky.

Nabídka volby je vcelku přehledná: můžeme si ponechat svoje mýty, nebo spolu s vyspělými zeměmi stavět energetiku na nových základech. To první dnes stále jasněji vypadá jako pokus, který nemá žádnou budoucnost.

AUTOR: Michal Komárek
Autor je programovým ředitelem Greenpeace ČR

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů