Čtvrtek, 25. dubna 2024

Strašení sněhulákem v létě

Strašení sněhulákem v létě

Petr Nečas bývá zosobněním uměřenosti, ale tentokrát ulétl. Výrok, že po uzavření německých jaderných elektráren stoupne cena energie v Česku o 30 procent, je nepodložený. Neznámých, které se vážou k vývoji cen na evropském energetickém trhu, je příliš mnoho.

Pokud se Němcům do roku 2022 podaří snížit spotřebu energie, jak plánují, žádné dramatické zdražení nemusí nastat. Dále není jasné, jak se bude vyvíjet evropská politika obchodování s emisními povolenkami, která má na ceny energií značný vliv. A už vůbec není zřejmé, kolik bude stát podpora obnovitelných zdrojů energie, což je další klíčový cenový faktor.

Divoké odhady vývoje cen si mohou dovolit experti, premiér by střílet od boku neměl. Jeho slova se teď dají interpretovat jen jako lobbismus. Za co nejrychlejší dostavbu Temelína, proti všemu, co zavání ekologizací energetiky - a zprostředkovaně také za prolomení limitů těžby v severních Čechách. Nečas nám vlastně říká - co je zelené, je nutně nesmyslně drahé. Což sice je dnes pravda, ale do budoucna to zdaleka tak jisté není.

Na premiéra se určitě nebude zlobit Martin Roman. Ten mu svým odhadem připravil, ať už vědomě nebo mimoděk, půdu pro kontinuální zdražování energie, a tím i pro větší zisky. Přičemž skutečné důvody zdražení nakonec mohou být úplně jiné než uzavření německých jaderných elektráren.

Nečasových "třicet procent" je čiré strašení. Od premiéra chceme spíš řešení - jak to nakonec slibovala ODS na předvolebních plakátech. Pouhá dostavba Temelína, o které mluví Nečas, řešením není. Stejně důležité je zaměřit se - po německém vzoru - na úspory a snižování spotřeby. Říká se tomu vyvážená energetická politika. Tato vláda s ní zatím, žel, nepřišla.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů