Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zisková teplárna probudila spící dravce

Zisková teplárna probudila spící dravce

Prodej Plzeňské teplárenské je lakmusový papírek, který ukáže, kam jde trh s teplem i s uhlím, prohlásil šéf společnosti Carbounion Bohemia Petr Paukner. O teplárnu, která má supermoderní kotel na biomasu a loni vydělala 500 milionů korun čistého, začínají bojovat silní hráči.

Ještě nedávno se zdálo, že se o firmu poperou skupiny EPH a Czech Coal. Jenomže situace se rychle změnila - zájemci už jsou čtyři.

Plzeňské teplárně, která je ve vlastnictví města, vypršel už loni dlouhodobý kontrakt na uhlí, a tak teď od Sokolovské uhelné nakupuje jen na měsíční smlouvy. Nikdy tak najisto neví, jak sežene palivo na příští měsíc. Loni v zimě se jí třeba stalo, že měla náhle zásoby uhlí pouze na jediný den. Kromě toho musí - stejně jako ostatní české teplárny - z nařízení Evropské komise investovat do ekologie, a potřebuje vědět, jaké bude mít do budoucna náklady.

Na českém trhu s uhlím ale panuje chaos. Zásoby se tenčí a těžaři tlačí na vysokou cenu. A tak se Plzeňská teplárenská rozhodla prozkoumat trh a zjistit, kdo dokáže splnit její požadavky. Ty byly jasné: 500 tisíc tun uhlí ročně na deset let.

EPH přišel o Chvaletice i o uhlí

O dodávky pro Plzeň se ucházejí čtyři hráči, ale každá nabídka má nějaký zádrhel. Czech Coal Pavla Tykače a Jana Dienstla má do budoucna největší zásoby uhlí, ale nabízí je draho - zhruba za 70 korun na gigajoule.

Levný je holding EPH, který jde Plzni na ruku, protože velmi stojí o majetkový vstup do její teplárny. Rád by ji spojil se svou Plzeňskou energetikou. Oba zdroje by vyráběly koordinovaně, šetřily by emise i uhlí, měly by nižší náklady a vyšší ziskovost. EPH nabídl dodávat uhlí Plzni za velkorysých 35 korun za gigajoule.

Potíž je v tom, že EPH nemá vlastní uhlí a žádným novým kontraktem nedisponuje. Dovoz nepřichází v úvahu. Podle informací HN se šéf EPH Daniel Křetínský spoléhal na 25 milionů tun uhlí, které měl slíbené společně s elektrárnou Chvaletice, již se chystal koupit od ČEZ. Ten však minulý týden od už domluveného prodeje elektrárny, a tedy i uhlí, couvl. Křetínský tak přišel o trumf do hry.

Jako úplně nový zájemce o vstup do teplárny se vzápětí na to ozval František Štěpánek, šéf Sokolovské uhelné, tradičního dodavatele Plzeňské teplárenské. Bohatý je na to dost. Sokolovská uhelná je vysoce zisková - loni vydělala přes 1,5 miliardy korun a její akcionáři si navíc dosud nevyplatili dřívější dividendy za 11,2 miliardy. A Štěpánek ví, jak je spalování uhlí ve vlastním zdroji výhodné - až 80 procent tržeb má nikoliv z těžby, ale z výroby energií ve vlastní elektrárně Vřesová.

Sokolovské se sice zásoby tenčí, ale mohla by se spojit s obchodníkem Petrem Pauknerem. Ten má desetiletý kontrakt na 200 tisíc tun uhlí ročně ze Severočeských dolů za slušnou cenu 45 korun za gigajoule. Každopádně Štěpánek odmítá prodávat uhlí do teplárny, kterou by získal EPH. To by Plzeňskou teplárenskou raději sám koupil. A také Paukner cítí příležitost pořídit si lukrativní akcie. "Umíme se se Štěpánkem dohodnout," řekl HN.

Vše je v rukou politiků

Také šéf EPH Křetínský ale doufá, že se mu podaří získat podíl v teplárně a odebírat uhlí ze Sokolova. "Je mi líto, že je náš záměr interpretován jako konfrontační vůči Sokolovské uhelné. Vždyť umožňuje Sokolovu pokračovat v dodávkách do Plzně," řekl Křetínský HN.

Jisté však je, že boj o teplárnu, o jejímž prodeji město zatím oficiálně nerozhodlo, se bude odehrávat v politických kuloárech. Pro úspěch jednotlivých skupin je rozhodující, jakou mají politickou podporu.

Nejhůř je na tom z tohoto pohledu Czech Coal, který nemá jasné politické spojence. Za Štěpánkem stojí vlivný lobbista Martin Ulčák, který s ním léta spolupracuje. Sokolovský uhlobaron má navíc sám v regionu slušné politické kontakty u obou v kraji vládnoucích stran - u ODS i u ČSSD. Křetínský se zase opírá o šéfa představenstva Plzeňské teplárenské Romana Jurečku, prominentního politika ODS v Plzni a jednoho z tamních "kmotrů".

Podle znalců plzeňské politiky se ODS přiklání spíše k EPH, zatímco ČSSD nemá na prodej zatím jednotný názor. Řada politiků v Plzni ale tvrdí, že vůbec není důvod s ním spěchat. Teplárna připravuje výstavbu spalovny komunálního odpadu za více než dvě miliardy korun a po dokončení stoupne její hodnota. Navíc jen za posledních deset let přinesla městské pokladně zhruba 2,5 miliardy korun na dividendách.

"Proč teplárna skučí nad nedostatkem uhlí? Není náhodou desetiletý kontrakt, kterého se domáhá, v dnešní době přepych? Teplárna ani při zdražení uhlí nezkrachuje, maximálně město přijde na rok či dva o dividendy. Nic horšího nehrozí a prodej by byl nebetyčná pitomost," řekl HN jeden z plzeňských politiků.


S přispěním Miroslava Petra

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů