Středa, 24. dubna 2024

Tuzemská výroba příměsí bionafty by letos měla rekordně vzrůst

Tuzemská výroba příměsí bionafty by letos měla rekordně vzrůst

Tuzemská výroba takzvaných metylesterů mastných kyselin (FAME), které se využívají jako součást bionafty, by letos mohla vzrůst z loňských rekordních 198 tisíc tun na zhruba 230 tisíc tun. Včera to řekl novinářům výkonný ředitel Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič.

"Myslím si, že spotřeba motorové nafty bude letos o něco vyšší než loni, tak o pět procent, a očekávám, že my tady vyrobíme té bionafty kolem 230 000 tun," uvedl.

Řepky, která se pro výrobu FAME využívá, by se v Česku letos mělo sklidit zhruba milion tun, tedy podobně jako loni, odhadlo sdružení. Podle jeho údajů činí osevy nejrozšířenější domácí olejniny pro letošní sklizeň asi 370 000 hektarů.

Růst výroby a spotřeby FAME souvisí s loňským zvýšením povinného přimíchávání biosložek u nafty ze 4,5 procenta na šest procent. Přimíchávání má například pomoci snížit emise skleníkových plynů, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv. Biosložka se podle evropské směrnice povinně přimíchává do nafty od září 2007 a do benzinu od začátku roku 2008.

Zatímco v roce 2008 nestačila tuzemská výroba FAME na pokrytí domácí spotřeby, loni výroba přesahovala spotřebu o téměř 14 tisíc tun. FAME se loni vyvezlo přes 35 tisíc tun, což je meziroční růst o více než 5000 tun. Spotřeba FAME loni vzrostla o 27 % na rekordních 184 188 tun. Domácí výroba se zvýšila o 22 procent na 198 tisíc tun, což je také historicky nejvíce. Dovezeno bylo 22 000 tun příměsí bionafty.

Do benzinu se přidává bioetanol, jeho povinně přimíchávaný podíl v Česku loni vzrostl z 3,5 procenta na 4,1 procenta. Bioetanolu se loni v ČR vyrobilo 94 523 tun. Spotřeba činila přes 69 tisíc tun, více než 36 000 tun šlo na vývoz a přes 10 000 tun se dovezlo.

Přijetí novely zákona, která navyšuje podíl biosložek u benzinu a nafty, provázely loni spory mezi výrobci biopaliv a jejich odpůrci. Zemědělci novelu přivítali, neboť mohli výrazně zvětšit plochy polí osetých plodinami určenými ke zpracování na biopaliva.

Odpůrci nových pravidel tvrdí, že biopaliva jsou příliš drahá a škodí motorům. Patří mezi ně hlavně zástupci motoristického průmyslu a také například prezident Václav Klaus, který novelu se zvýšením podílu biosložek loni vetoval; sněmovna jej ale přehlasovala.

Dalším argumentem odpůrců biopaliv je tvrzení, že biopaliva vytlačují z polí potravinářské plodiny, což vede k růstu cen potravin. Sdružení pro výrobu bionafty se hájí tím, že použití řepky pro výrobu bionafty v žádném případě nekonkuruje produkci na výrobu potravin. Naopak, vzhledem k nedostatečnému odbytu rostlinných zemědělských komodit představuje pěstování energetických plodin alternativní využití až pro 600 tisíc hektarů půdy, která by jinak zůstala ležet ladem.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů