Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pokles cen emisí zlevňuje elektřinu

Pokles cen emisí zlevňuje elektřinu

Klesající cena emisních povolenek může ovlivnit cenu elektřiny v Česku pro domácnosti a už teď snižuje na burze její cenu, kterou ještě před dvěma týdny označovali analytici za hrozivě vysokou. Povolenky, jejichž cena se výrazně promítá do ceny elektřiny, se však v posledních čtrnácti dnech pohybovaly cenově na svém ročním minimu. Analytici se teď přou, co tento prudký pokles způsobilo a zda se jedná o dlouhodobý cenový trend, který příští rok ovlivní cenu elektřiny, či o krátkodobý výkyv.

Povolenky na horské dráze

Emisní povolenky EUA zažívají v posledních šesti měsících jízdu jako na horské dráze, kterou odstartovala lednová krádež více než tří milionů povolenek z evropských registrů. Ukradené emise způsobily na evropských trzích chaos a burza s povolenkami Bluenext musela na dva týdny pozastavit veškeré obchodování.

Do dalšího cenového extrému se povolenky dostaly po výbuchu v japonské jaderné elektrárně Fukušima v polovině března. Tehdy se jejich cena vyšplhala ze čtrnácti eur až na 16,5 eura (na konci dubna dosáhla i 17eurové hranice), kde se držela přibližně do 20. června. Dalším faktorem bylo podle nezávislého odborníka na obchod s povolenkami Jana Fouska rozhodnutí německé vlády odstavit z provozu všechny jaderné elektrárny do roku 2022. Před dvěma týdny však cena emisních povolenek klesla o dvacet procent na třináct eur, čímž si sáhla na své roční minimum, na němž se dosud pohybuje.

Analytici teď spekulují, jaké důvody hrají roli v poklesu poptávky po emisích. Jednou z nejpravděpodobnějších variant je nařízení Evropské komise, které tlačí energetické společnosti ke snížení emisí pomocí investic do nových technologií.

Může za to Řecko, nebo EU?

Podle analytika Jana Tomaníka z Wood & Co může poptávku po povolenkách snižovat také úvaha Evropské unie uvolnit 120 milionů povolenek z alokačního období let 2013-2020 už v roce 2012. Právě kvůli příslibu nových povolenek mohou být společnosti opatrné v nákupu a čekat, až jejich cena klesne ještě níž. Komise má o uvolnění povolenek rozhodnout už tento měsíc.

Tuto variantu potvrzují i analytici Deutsche Bank Mark Lewis a Isabelle Curienová: "Obchodníci dnes nemají motivaci povolenky kupovat. To může v následujících dnech a týdnech způsobit další pokles jejich ceny," uvedli Lewis a Curienová.

Konzultant firmy Virtuse Energy Ondřej Boreš však nevidí tlak EU na snižování emisí jako zásadní faktor, který snižuje cenu povolenek. "Mohlo by to na jejich cenu mít určitý vliv, ale nepovažoval bych ho za vliv zásadní," říká Boreš. Podle něj firmy pouze zjistily, že na trhu není takový nedostatek povolenek, jak se očekávalo. Firmy mají proto nadbytek emisí, kterých se teď rozhodly zbavit. "Navíc jde zlevnění povolenek proti záměru EU, která spíš tlačí na jejich zdražování. Drahé povolenky totiž nutí firmy snižovat emise," dodal Boreš.

Někteří experti také vidí neochotu kupovat povolenky i kvůli řecké dluhové krizi, jež může pro Řecko znamenat utlumení průmyslu - a tedy i sníženou poptávku po povolenkách v Evropě.

Znatelné zlevnění emisních povolenek ale může být také pouze krátkodobým výkyvem, který brzy zmizí. "Tento výkyv přičítám nervozitě hráčů na trhu ke konci alokačního období. Firmy nevědí, co se stane s povolenkami v roce 2013, až Evropa začne jejich část prodávat v aukcích," uvedl Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Emise a elektřina

Na výrobu zhruba 1 MWh elektřiny z uhelných elektráren je třeba emisní povolenka na 1 tunu CO<sub>2</sub>. (Tato povolenka stojí tedy od 12 do 15 eur.) Průměrná domácnost může ročně spotřebovat 3 nebo 4 MWh.

20 procent emisních povolenek
budou muset v průměru kupovat české společnosti od roku 2013 v důsledku nové směrnice, kterou schválily státy Evropské unie v rámci snižování emisí.


až 7 miliard EUR

by mělo na prodeji emisních povolenek vybrat Ministerstvo životního prostředí v letech 2013-2020. Chce je investovat do nových energetických technologií a protipovodňových opatření.

Co jsou emisní povolenky

  • - Součást celosvětového systému, který má redukovat množství emisí oxidu uhličitého.
  • - Jedna povolenka je povolení vypustit do ovzduší jednu tunu CO<sub>2</sub>.
  • - Pokud chce nějaký podnik (či země) vypustit víc tun, než na kolik má povolenky, musí si je dokoupit. Komu přebývají, ten je může prodávat.


AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů