Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vláda vyhodnotí loňské dotace na úspory energie

Vláda vyhodnotí loňské dotace na úspory energie

Ministerstvo průmyslu a obchodu v loňském roce podpořilo prostřednictvím státního programu Efekt na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů 161 projektů částkou 40 milionů korun. Projekty sloužily například ke snížení energetické náročnosti či poskytování energetického poradenství. Vláda na svém středečním zasedání projedná vyhodnocení celého programu za loňský rok.

"Efekt se vhodně doplňuje s ostatními dotačními programy, zejména těmi financovanými ze strukturálních fondů Evropské unie - ve srovnání s evropskými penězi totiž dovoluje podpořit menší projekty a zaměřuje se hlavně vytváření dobrých příkladů, které mohou ostatní jednoduše přebírat a následovat; kromě toho podporuje také vzdělávání v oblasti úspor energií," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Program Efekt se snaží podporovat hlavně projekty malých a středních podnikatelů. V letošním roce MPO prostřednictvím programu Efekt poskytne 30 milionů korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj loni zapracovalo státní program na podporu úspor energie do svého programu Nový panel. V jeho rámci byla podpora poskytována formou úrokové dotace.

Státním fondem rozvoje bydlení byly loni poskytnuty dotace z programu Nový panel v celkové výši téměř jedné miliardy korun a podporovaný úvěr ve výši zhruba 3,7 miliardy Kč. Podpořeno bylo 953 projektů na úspory energie v bytových domech, respektive bylo opraveno 22.600 bytů. Uspořeno bylo přes 378.000 gigajoulů ročně.

MPO od roku 2009 také monitoruje spotřebu energie ve vládních budovách v Praze, což skýtá 61 objektů, ministerstva a úřad vlády. Celkové roční náklady na energie těchto budov loni dosáhly 307 milionů korun, spotřeba činila 140 GWh. Díky úsporným opatřením se podle MPO loni ve vládních budovách na energiích ušetřilo 10 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů