Čtvrtek, 28. března 2024

Elektrárny dostanou část povolenek zdarma

Elektrárny dostanou část povolenek zdarma

Stát přijde o část peněz z emisních povolenek, energetici naopak ušetří. Ministerstva průmyslu a obchodu, financí a ministerstvo životního prostředí se dohodla na bezplatném udělení části povolenek energetickým firmám i pro roky 2013 až 2020.

S odvoláním na vládní zdroj to uvedla agentura Reuters. Při současné ceně povolenek se tak jedná o sumu zhruba 32 miliardy korun. Podle Reuters se ministerstva rozhodla upustit od původního plánu, že prodá všechny povolenky v aukci. Místo toho se rozhodla využít výjimky z pravidel Evropské unie. Vláda navíc povolenky ani nezdaní. Emisní povolenky udělené zdarma v letošním a příštím roce přitom podléhají 32procentnímu zdanění.

Tyto výnosy slouží vládě Petra Nečase jako jeden ze tří zdrojů k pokrytí nákladů, které vznikly nekontrolovaným fotovoltaickým boomem v minulém roce.

Emisní povolenky slouží k omezování znečištění ovzduší, jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedná tuny CO<sub>2</sub>. Od roku 2013 mají dostávat emisní povolenky zdarma společnosti, které již mají kombinovanou výrobu tepla a energie s vysokou efektivitou.

O přidělování emisních povolenek zdarma i pro výrobce elektřiny se nicméně uvažovalo již v květnu letošního roku. Tehdy se hovořilo o bezplatném přidělení 53 až 58 procent povolenek pro rok 2013, pravidla Evropské unie povolují v tomto roce bezplatně přidělit až 70 procent. Toto množství by mělo nicméně do roku 2020 postupně klesat až na nulu.

Podle zdroje Reuters se toho plánu drží i zmiňovaná tři ministerstva. Podle jejich dohody má být v roce 2013 zdarma přiděleno 27 milionů povolenek, celkově jich během daných sedmi let dostanou čeští výrobci elektřiny zhruba 108 milionů, v současné době se jedna povolenka obchoduje za zhruba 12 eur za tunu (300 korun).

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček odmítl zprávu komentovat.

Povolenky

108 mil.
Tolik emisních povolenek by měli čeští energetici dostat v letech 2013 až 2020 bezplatně. Jen v roce 2013 to pak má být 27 milionů.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů