Pátek, 19. dubna 2024

Konec jádra v Německu je šancí pro český průmysl

Konec jádra v Německu je šancí pro český průmysl

Německý pohřeb jádra vyvolal v Česku diskuse o vlivu na dostavbu Temelína. Většinový názor byl ten, že vyšší ceny elektřiny a nedostatek kapacity v Německu zaručí ziskovost této investice. Hlavní problém tohoto argumentu je ale v detailech.

Vyšší ceny elektřiny způsobené odstavením prvních jaderných elektráren nemusí být dlouhodobé. V Německu je cenotvorná plynová elektrárna, po roce 2013 (plná aukce COâéé v Německu) ji pravděpodobně vystřídá černouhelná elektrárna. Cenu elektřiny bude i nadále určovat interakce mezi cenami uhlí, plynu, emisí COâéé a poptávkou. Tyto faktory se však nedají dlouhodobě spolehlivě předvídat.

Rizikovost investice dále zvyšuje fakt, že nové bloky Temelína by vyráběly elektřinu jen na vývoz. Česko by na sebe státními garancemi bralo velké investiční riziko, i když by elektřina byla určena pro zahraniční spotřebitele. Také závazky ke vzniku nových kapacit obnovitelných zdrojů energie (OZE) a k energetickým úsporám znamenají, že trh pro elektřinu z Temelína nemusí nikdy vzniknout.

Přesto by česká vláda měla německé rozhodnutí spíše přivítat než kritizovat, neboť je velkou šancí pro český průmysl. Program investic do OZE a výzkum nových technologií, financované německými spotřebiteli příspěvkem v regulované složce ceny elektřiny, nabízejí příležitost pro širší spektrum podniků, s vyšší přidanou hodnotou a v objemu mnohokrát převyšujícím plánovanou investici v Temelíně.

AUTOR: Martin Bebiak
Autor je analytik společnosti Candole Partners

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů