Úterý, 16. dubna 2024

Od limitů ke clům

Od limitů ke clům

Podle ministra průmyslu a obchodu Kocourka by Česká republika měla zavést přirážku na vývoz hnědého uhlí. Ne, nejde o to, že by šlo o zvlášť strategickou a vzácnou surovinu. Uhlí je prý dost, ale za přemrštěné ceny. Evidentně je to tak reakce na nabídku společnosti Czech Coal, která se nechala slyšet, že je ochotna uzavírat s teplárnami dlouhodobé smlouvy na dodávky uhlí - ale zhruba za dvojnásobek běžné ceny.

Přitom už v květnu Institut energetických informací upozornil, že problémem není nedostatek uhlí, ale zajištění dlouhodobých kontraktů s teplárnami za přijatelné ceny. A navrhl omezit vývoz elektřiny do zahraničí nebo regulovat ceny tepla. Návrh na omezení exportu uhlí (a o nic jiného při stanovení exportní přirážky nejde) je jen další vládní posun, jak zajistit dostatek hnědého uhlí na trhu. Debata o prolomení limitů se táhne roky. Pačesova komise před třemi lety navrhovala jejich "korekci", kdy by se k některým obcím hornictví přiblížilo, od jiných naopak ustoupilo. Ministr Kocourek letos v dubnu předložil energetickou koncepci, která prolomení limitů připouštěla - a neuspěl.

Jestliže za prolomením limitů podle všeho stála těžařská lobby, při zdražení exportu jde evidentně o výsledek nátlaku teplárenského průmyslu, který v současnosti uzavírá nové smlouvy o dodávkách uhlí. A podle všeho nemá z čeho vybírat.

Česká republika nemá moc velký výběr při výrobě energie a tepla - v podstatě musí lavírovat mezi jádrem postiženým stigmatem katastrof a ekologicky svízelným spalováním uhlí. Omezení exportu může krátkodobě vyřešit dodávky pro teplárny. Jistotu budoucích nízkých či alespoň stabilních cen pro průmysl a spotřebitele ale tento krok nepřinese.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů