Čtvrtek, 28. března 2024

USA prý pokulhávají v čisté energii za Německem a i Čínou

USA prý pokulhávají v čisté energii za Německem a i Čínou

Spojené státy ve výrobě čisté energie pokulhávají nejen za Německem, ale i za Čínou. Při své současné energetické politice proto také ani nemohou vést svět v 21. století. Prohlásil to v úterý americký viceprezident Joe Biden na ekologickém summitu v Las Vegas, kde se sešli stoupenci alternativních energií.

Biden projevil názor, že USA výhledově vymění závislost na cizí ropě závislostí na cizí energii šetrné k přírodě, pokud jejich nejvyšší představitelé nepodniknou příslušné kroky k podpoře výzkumu a podnikání ve sféře obnovitelné energie.

"Pokud ucukneme od rozhodnutí, zda se staneme vůdčí silou v oblasti alternativní a obnovitelné energie, pak se dopustíme té největší chyby, jakou kdy tento stát učinil v historii," řekl Biden.

Podotkl, že pět společností zabývajících se čistou energií, které od ministerstva energetiky obdrželo po šesti milionech dolarů (100 milionů korun) státní podpory dokázalo už přilákat soukromé investice v hodnotě více než stovky milionů dolarů. Tyto firmy v Severní Karolíně, Kalifornii a Coloradu vyvíjejí elektrické baterie a ekologicky šetrné pohonné látky nebo se zabývají snižováním tepelných ztrát.

V Las Vegas také již například zaznělo, že v Nevadě začne výstavba první geotermální a solární elektrárny na světě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů