Čtvrtek, 28. března 2024

Kalousek: S přidělením bezplatných povolenek zásadně nesouhlasím

Ministr Kalousek chce část příjmů z povolenek do rozpočtu. Energetiky by mohly o část emisí přijít či platit darovací daň.

Kalousek: S přidělením bezplatných povolenek zásadně nesouhlasím

Výrobci elektřiny, kteří počítají, že zdarma dostanou povolenky v hodnotě 46 miliard korun v letech 2013-2020 (třetina všech povolenek pro Česko za dané období), by nakonec mohli získat méně než původně plánovali. V cestě jim stojí ministr financí Miroslav Kalousek, který s přidělením povolenek nesouhlasí.

"Zásadně nemohu souhlasit s využitím derogačních povolenek (povolenky přidělené výměnou za investice, pozn. red.). Hlavním motivem je potřeba silné fiskální konsolidace s cílem dosažení vyrovnaných rozpočtů. Zároveň jsem si vědom možných dopadů na sektor výroby tepla a elektřiny. Proto jsem připraven hledat kompromisní řešení, které by vyvážilo potřebu konsolidačního úsilí a možné dopady do energetiky," napsal Kalousek v rámci meziresortního připomínkového řízení, které mají HN k dispozici.

Kalousek by raději povolenky, které umožňují podnikům vypouštět skleníkové plyny, firmám prodal a získal tak dodatečné příjmy do rozpočtu. Až polovinu z prodaných povolenek si může stát nárokovat jako jeho součást. Zbytek musí použít Ministerstvo životního prostředí na snižování emisí. Pro české energetiky jde o překvapivou změnu, protože s povolenkami výměnou za investice do snižování emisí údajně počítaly už od roku 2008 a na jejich základě připravovaly své miliardové investiční plány.

Míň povolenek, či darovací daň?

Není jasné, o jakém kompromisu chce ministerstvo financí (MF) jednat. Podle analytika firmy Cyrrus Martina Hatlapatky je možné, že vláda sníží množství přidělených povolenek a zbytek prodá v aukci: "Nabízí se varianta snížení přídělu bezplatných povolenek, a tedy větší výnos státu z jejich prodeje." Podle informací HN by vše mohlo také skončit prodloužením darovací daně na emisní povolenky, která platí do roku 2013. Dnes je na povolenky uvalena 32procentní daň.

"Při přípravě návrhu MŽP uvažovalo, že by povolenky byly zatíženy darovací daní," uvedl zdroj dobře obeznámený s přípravou návrhu na přidělení emisí.

MF tvrdí, že žádná dohoda mezi resorty zatím neexistuje, ale je připraveno o ní jednat. "Nicméně jednání nepovedeme přes média," řekl mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Teplárny: Bez emisí končíme

Na rozdíl od Kalouska považuje MŽP přidělení emisí výměnou za investice za unikátní program, který ročně povede k výraznému snížení emisí CO2. S návrhem souhlasí i ministerstvo průmyslu.

Kritici z řad ekologů a analytiků však tvrdí, že by energetiky investovaly do snižování emisí i bez povolenek "zdarma". Lepší je podle nich zdražení emisí a tlak Evropské unie na snižování emisních limitů po roce 2016. Nákup povolenek by podle analytiků neměl mít na cenu elektřiny vliv.

Polostátní firma ČEZ, která by mohla získat dvě třetiny všech přidělených povolenek v hodnotě kolem 30 miliard korun, tvrdí, že bez nich nebude schopna většinu investic uskutečnit. Teplárny jdou s pochmurnými prognózami dál.

Říkají, že nepřidělení emisí povede ke zdražení tepla, což způsobí rozpad centrálního zásobování teplem (CZT). Teplárny prý drží nízkou cenu tepla i díky možnosti přivydělat si na výrobě elektřiny, kterou údajně bez povolenek "zdarma" ztratí.

"Bez těchto povolenek by některé teplárny musely být zavřeny a jiné by musely přistoupit k drastickému zvýšení cen tepla, což by následně stejně vedlo k nucenému ukončení jejich činnosti," uvedl již dříve mluvčí Energetického a průmyslového holdingu Martin Maňák. O možném rozpadu CZT mluví i šéf představenstva Dalkie Zdeněk Duba.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů